Historisk arkiv

Norge gir NOK 350 millioner til FNs nødhjelpsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fortsetter å være en av de største bidragsyterne til FNs nødhjelpsfond. Statssekretær Raymond Johansen annonserte i New York torsdag at Norge vil bidra med NOK 350 millioner til fondet for 2007. (08.12.06)


Dato: 08.12.06

Norge gir NOK 350 millioner til FNs nødhjelpsfond

Norge fortsetter å være en av de største bidragsyterne til FNs nødhjelpsfond. Statssekretær Raymond Johansen annonserte i New York i går at Norge vil bidra med NOK 350 millioner til fondet for 2007.

Statssekretær Johansen deltar på en konferanse for FNs nødhjelpsfond (Central Emergency Response Fund (CERF)) i New York, ett år etter opprettelsen. FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har stått sentralt i arbeidet med å få opprettet fondet og leder konferansen.

Fondet er på kort tid blitt en suksess og ble bl.a. brukt under krigen i Libanon i sommer. Hensikten er rask og forutsigbar internasjonal respons på humanitære katastrofer, for å redde liv fra første dag. I tillegg er fondet et viktig middel til å sikre fortsatt humanitær bistand til verdens glemte kriser.

Sammen med Storbritannia og Sverige er Norge en av de største giverne til fondet. At Norge nå nesten fordobler det norske bidraget, må ses som en støtte til fondets innsats så langt og ønsket om å styrke FNs rolle på det humanitære området.

FNs nødhjelpsfond ble opprettet i desember 2005 og ble operativt i mars i år. Fondet har så langt finansiert over 300 prosjekter i 28 land. Fondet er i dag på rundt USD 270 mill., og målet er USD 500 mill. i 2008. Det norske bidraget for 2006 er på NOK 200 mill.