Historisk arkiv

Solheim åpnet stor konferanse om samfunnsansvar og miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim åpnet 28. mars konferansen om næringsliv og samfunnsansvar i Rådhuset i Oslo. Han trakk frem miljø, korrupsjon, arbeidernes rettigheter og stimulanse av lokalt næringsliv som fire hovedkrav til norske selskaper innenfor samfunnsansvar feltet.

Utviklingsminister Erik Solheim åpnet konferansen om næringsliv og samfunnsansvar i Rådhuset i Oslo 28. mars. Han trakk frem miljø, korrupsjon, arbeidernes rettigheter og stimulanse av lokalt næringsliv som fire hovedkrav til norske selskaper innenfor samfunnsansvar feltet. 

Fire krav til norske bedrifter

Solheim åpner CSR-konferansen 28. mars 2007 (c) UD - Pierre de BrisisI sitt åpningsinnlegg understreket Solheim betydningen av at bedrifter tar samfunnsansvar og pekte på særlig fire områder.

- Miljø er et globalt problem som krever globale løsninger og standarder. Selskapene må arbeide ut fra de strengeste miljøstandardene, uavhengig av hvor de opererer. Det kan ikke være slik at et norsk oljeselskap som opererer i Afrika skal kunne legge til grunn dårligere miljøstandarder enn det som kreves for deres virksomhet i Nordsjøen, sa Solheim.
 
Solheim understreket betydningen av null-toleranse overfor korrupsjon. Dette er det man fra norske myndigheter forventer fra norske selskaper og dette er et prinsipp norske selskaper har sluttet seg til. Kampen mot korrupsjon må føres på alle nivåer, men helt sentralt står arbeidet med å få etablert et bedre globalt rammeverk.
 
Norske selskaper skal ha et godt arbeidsforhold til lokale og nasjonale myndigheter i de land de opererer. Det gode forhold som eksisterer mellom selskaper og fagforeningene i Norge er også noe man forventer at norske selskap legger til grunn i forhold til fagforeninger i de land man opererer i utenfor Norge.
 
Den fjerde utfordringen Solheim trakk fram, var ansvaret for å benytte seg av lokale underleverandører. Han viste til hvordan man i Norge hadde lykkes med å utvikle en stor nasjonal leverandørindustri knyttet til oljevirksomheten og understreket at norske selskaper har et ansvar for å tilstrebe det samme når de driver virksomhet i utlandet.

Yunus og Gore deltar

Fredsprisvinner Muhammad Yunus, tidligere visepresident i USA, Al Gore, direktør for Petrobras, José Sergio Gabrielli de Azevedo, direktør for FNs Miljøprogram, Achim Steiner, formann i Transparency International, Huguette Labelle samt FNs spesialrepresentant for næringsliv og menneskerettigheter, John Ruggie er blant innlederne på regjeringens konferanse om næringsliv og samfunnsansvar i Oslo 28.-30. mars 2007.

Konferansen arrangeres i Oslo Rådhus og Oslo Kongressenter. For mer informasjon om konferansen, se:  www.csr-oslo.org.