Historisk arkiv

Norge styrker kontakten med Tsjad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ønsker å samarbeide med Tsjad om fredsprosessen for Darfur og regionen for øvrig, sa utviklingsminister Erik Solheim da han møtte Tsjads president Idris Deby.

Solheims besøk til Tsjad er det første norske ministerbesøket til landet, og starten på en politisk dialog med myndighetene i landet.

Krisen i Darfur i nabolandet Sudan har fått store konsekvenser for Tsjad. Den Bilde: Utviklingsminister Erik Solheims besøk hos Tsjads president Idris Deby er det første norske ministerbesøket i landet og starten på en politisk dialog. Foto: UDvoldelige konflikten har drevet over 230.000 mennesker på flukt over grensen til Tsjad. I tillegg har konflikten spredt seg over grensen. Sammenstøt mellom etniske grupper og mellom opprørsgrupper og tsjadiske styrker i det østlige Tsjad ført til at 170.000 er internt fordrevet.   

Den planlagte, felles FN/AU-styrken i Darfur samt en mulig EU-styrke i østre Tsjad vil kunne bedre sikkerheten for befolkningen og lette det humanitære arbeidet. Men Solheim understreket i sitt møte med Deby at en fredsavtale mellom opprørsgruppene i Darfur samt et godt forhold mellom Sudan og Tsjad er nødvendig for å skape varig fred i regionen.

– President Deby bekreftet at Tsjad har en positiv dialog med Sudan. Avtalen om våpenhvile som ble inngått mellom myndighetene i de to landene i mai i år, ser ut til å ha bedret situasjonen i konfliktområdene. Det er umulig å skape fred hvis de regionale maktene fortsetter å ruste opp opprørsgrupper i sine naboland, sier Solheim.

President Deby la på sin side vekt på at dersom krisen i Darfur ikke nå løses, vil det kunne bli svært ødeleggende for hele regionen. Deby understreket behovet for en fredsavtale som omfatter alle opprørsgruppene i Darfur. Suksess i de kommende fredsforhandlingene i Libya i oktober vil gi håp om fred i Darfur.