Historisk arkiv

Presisering av norsk politikk i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På bakgrunn av en del medieoppslag den senere tid om norsk politikk i Somalia vil Utenriksdepartementet presisere følgende.

På bakgrunn av en del medieoppslag den senere tid om norsk politikk i Somalia vil Utenriksdepartementet presisere følgende:

Norge har ikke til hensikt å trekke seg fra Den internasjonale kontaktgruppen for Somalia (ICG - International Contact Group on Somalia), slik enkelte har hevdet. Dette er en misforståelse. Under det siste møte i Kontaktgruppen, som fant sted i Addis Abeba 30. januar med Den Afrikanske Union (AU) som vertskap, ble det imidlertid drøftet en omstrukturering av gruppen for å gjøre denne mer operasjonell. Det arbeides derfor med et forslag til en slik omstrukturering hvor planen er å knytte Kontaktgruppen tettere opp mot FN, og med FNs Spesialrepresentant (SRSG) for Somalia, ambassadør Ahmedou Ould-Abdallah som leder. Et forslag i denne retning vil bli drøftet på det neste møte i Kontaktgruppen, som planlegges holdt i Oslo i slutten av april 2008.

Norge vil også fortsatt støtte aktivt opp om arbeidet for å få på plass en effektiv internasjonal fredsstyrke i Somalia i håp om å bedre sikkerhetssituasjonen i landet. Fra norsk side har en imidlertid begrensede muligheter til å gi bistand til militære komponenter for en slik fredsstyrke. Derimot drøfter en med AU bl.a. mulighetene for å bidra med støtte til sivile komponenter til en slik styrke, som bl.a. politiopplæring. Norge bidrar allerede til trening av sivilt politi i Somalia gjennom UNDP. Norges samlede bistand til Somalia i 2007 utgjorde nær NOK 260 millioner, mer enn 50 prosent av dette var i form av humanitær bistand.