Historisk arkiv

Vedtak for likestilling i FNs menneskerettighetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I et enstemmig vedtak 1. oktober besluttet FNs menneskerettighetsråd å opprette en arbeidsgruppe med fokus på å avskaffe diskriminering av kvinner. Arbeidsgruppen skal komme med konkrete anbefalinger til hvordan medlemslandene kan avskaffe kvinnediskriminering, både i lovverk og i praksis.

I et enstemmig vedtak 1. oktober besluttet FNs menneskerettighetsråd å opprette en arbeidsgruppe med fokus på å avskaffe diskriminering av kvinner. Arbeidsgruppen skal komme med konkrete anbefalinger til hvordan medlemslandene kan avskaffe kvinnediskriminering, både i lovverk og i praksis. 

- Norge har hatt lederrollen i dette arbeidet og vært en pådriver for å få etablert denne arbeidsgruppen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

- Arbeidet for kvinners rettigheter er et høyt prioritert området for Norge i Menneskerettighetsrådet. Diskriminering av kvinner foregår over hele verden og berører halve jordens befolkning. Jeg vil understreke den betydningen det har hatt i Norge at lovverket har ligget i forkant i det nasjonale likestillingsarbeidet, sier Støre. 

- I mange land representerer diskriminerende lovgivning et stort hinder for reell likestilling mellom kjønnene. Kvinner er forhindret fra å eie land og drive næringsvirksomhet. Begrensninger i arveretten er også utbredt. Derfor er det særlig positivt at arbeidsgruppen også har som formål å fjerne lover som diskriminerer mot kvinner. FN har med dette vedtaket i Menneskerettighetsrådet fått et nytt og viktig redskap i vår felles innsats for å fremme kvinners rettigheter, sier Støre. 

Forhandlingene, som har vært ledet av Mexico og Colombia, har vært krevende. En gruppe land arbeidet til det siste for å svekke vedtaket. Dette lyktes ikke. 

Kvinnekonvensjonen og forpliktelsene fra Kvinnekonferansen i Beijing i 1995 danner bakteppet for dette viktige arbeidet. Med dagens vedtak er det lagt et godt grunnlag for at Menneskerettighetsrådet kan bidra til fortgang i arbeidet med å avskaffe lover som diskriminerer mot kvinner. Arbeidsgruppen skal samarbeide med FNs nye likestillingsenhet, UN Women, og således bidra til en helhetlig tilnærming til likestilling i FN-systemet.