Historisk arkiv

Norge fordømmer drapet på ugandisk homoaktivist

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er trist og sjokkerende at den modige og dedikerte forsvareren for menneskerettigheter David Kato ble drept i sitt eget hjem i går kveld, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Vi fordømmer på det sterkeste dette drapet. Vi oppfordrer ugandiske myndigheter til en grundig og uavhengig etterforskning av drapet, og at skyldige bringes for retten, sier Solheim.

Kato var en av de mest synlige aktivistene for menneskerettigheter og homofile i Uganda. Han ble flere ganger hengt ut i ugandiske media. Under tittelen ”Heng dem” publiserte avisen Rolling Stone en rekke bilder, navn og adresser til homofile og lesbiske. Kato var en av tre homoaktivister som saksøkte avisen, og fikk medhold i retten.

- Norske myndigheter er bekymret for sikkerhetssituasjonen til homofile i Uganda. Ifølge rapporter er den forverret etter et privat anti-homolovforslag. Norge har vist sin bekymring både for lovforslaget og at det kan bidra til å legitimere hatvold mot homofile, sier Solheim.

Statssekretær Fiskaa skal til Uganda i neste uke. Hun vil ta opp den sårbare situasjonen homofile lever under i Uganda, både med myndigheter og organisasjoner for homofile og lesbiske.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har oppfordret alle land til å avkriminalisere homofili. Lover som kriminaliserer mennesker på grunnlag av seksuell orientering bidrar til å legitimere homofobi og bidrar til et hatklima.