Historisk arkiv

Fiskaa tok opp homo-rettigheter i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Folk i Uganda er kritiske til at vestlige ledere engasjerer seg i drapet på David Kato og homofiles rettigheter.

Folk i Uganda er kritiske til at vestlige ledere engasjerer seg i drapet på David Kato og homofiles rettigheter. Det fikk statssekretær Ingrid Fiskaa vite da hun møtte representanter fra flere ulike organisasjoner som kjemper for rettighetene til seksuelle minioriteter i Uganda.

Da Kato døde gikk miljø- og utviklingsminister Erik Solheim raskt ut og fordømte drapet. Flere andre statsledere gjorde det samme. I Katos begravelse ble det lest opp en hilsen fra USAs president Barack Obama. Det får flere ugandere til å lure på hvorfor vestlige ledere er så engasjerte når en homofil mann blir drept mens de opplever at få vestlige ledere bryr seg når andre ugandere blir tatt livet av, fikk Fiskaa vite i møtet.

Ingrid Fiskaa møter representanter for ulike organisasjoner som jobber for homofiles rettigheter i Uganda. (Foto: Anne Vinding, UD)

Se flere bilder fra Fiskaas besøk i Uganda på UDs Flickr-side.

- All den oppmerksomheten kan bli et problem for oss. Folk spør seg hvorfor hele verden bryr seg om et drap på en homofil mann, mens folk her blir drept hver dag. Hvorfor skal politiet bruke så mye krefter på en homofil mann, forklarte Adrian Jjuuko i organisasjonen Coalition for Human Rights Defenders.

Han ble fulgt opp av Sara Stella for East and Horn of Africa Human Rights Defenders som forklarte at veldig mange i Uganda mener ingen i landet var homofile eller lesbiske før vesten blandet seg inn. Flere peker på vestlig engasjement som roten til seksuelle minioriteter. Og FN sees i stor grad som en representant for å få vestlige verdier inn i Uganda, forklarte flere av de tilstedeværende ved møtet.

Samtidig var alle lederne for organisasjonene svært takknemlig for at Fiskaa tok seg tid til å møte dem. De takket gjentatte ganger for Norge og det internasjonale samfunnets støtte i deres kamp.

- Det er viktig at dette er ugandiske organisasjoner for menneskerettigheter sin kamp, og ikke Norge sin. Det er ikke vår oppgave å stå i spissen for denne kampen. Men vi må støtte deres arbeid på de beste måtene vi kan: Ved å hjelpe til med finansieringen og ta opp problemer i møte med myndighetene, mener Fiskaa.

Og nettopp det gjorde Fiskaa. I møte med myndighetene tok hun opp de homofiles situasjon i Uganda.

- Jeg synes det gikk helt fint å diskutere det. Jeg opplever at det er delte meninger om temaet også hos myndighetene, men fikk samtidig et klart inntrykk av at det ikke er en prioritert sak å endre lovverket. Det bør vi jobbe videre med, spesielt med tanke på homofiles rettigheter til beskyttelse og helsetjenester, sier Fiskaa.

Se flere bilder fra Fiskaas besøk i Uganda på UDs Flickr-side.