Historisk arkiv

Kidnappet til sexslave i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som liten jente ble Susan Acan kidnappet av soldater og holdt fanget i flere år som geriljakrigernes sexslave. Statssekretær Ingrid Fiskaa møtte henne i Uganda.

Da hun endelig slapp fri opplevde hun det samme som veldig mange andre såkalte gledespiker og barnesoldater: Familien avviste henne.

- Mange foreldre mener barna deres dro frivillig til geriljaen Herrens motstandshær (LRA). Eller de er så fattige at de ikke har råd til å ta imot en datter som kanskje også har fått barn, forteller Acan.

Susan Acan ble bortført som liten jente til LRA. Etter flere år i fangenskap kom hun tilbake til familien sin. (Foto: Anne Vinding, UD)

Se flere bilder fra Fiskaas besøk i Uganda på UDs Flickr-side.

- Sterke inntrykk
Nord i Uganda er det svært mange barn som ble bortført under krigen som nå sliter med å komme tilbake til familien og samfunnet. Små jenter som ble bortført har blitt kvinner, og flere har fått barn. Etter å ha klart å rømme fra soldatene og gått over store strekninger, kommer de tilbake til landsbyene og møter ny motstand.

- Det gjør sterkt inntrykk å møte disse kvinnene. Etter å ha gjennomlevd et helvete, klart å rømme med unger på slep og gått langt for å komme hjem har de fortsatt så mange ressurser og er så sterke. Det sier mye om deres styrke, sier Ingrid Fiskaa.

Acan er nå gjenforent med sin familie. Hun har startet en organisasjon som gjenforener gutter og jenter som ble bortført med sine foreldre. Under møtet med Fiskaa fortalte hun om ei jente som ble tvunget til å drepe sin egen søster under fangenskapet. Livredd for å bli avvist av familien klarte ikke jenta å fortelle det til foreldrene sine, men gikk i stedet og bar på sorgen alene. Ved hjelp fra Acans organisasjon klarte hun til slutt å både fortelle og fortsatt beholde foreldrene sine.

- Så lenge kvinnene ikke blir tatt imot av sine egne foreldre, men straffet om igjen og om igjen for noe de ikke er skyld i så kan man ikke si at krigen i Uganda er over, mener Ingrid Fiskaa.

Kvinne - mannens eiendom
Under besøket til Gulu traff Fiskaa også flere kvinner og menn i en liten landsby som har gått sammen og snakket om hvilke rettigheter kvinner og menn har. I stor grad sees kvinner på som mannens eiendom i Sudan, og dermed noe han kan gjøre hva han vil med.

Ingrid Fiskaa besøkte det norskstøttede prosjektet i landsbyen Gulu i Nord-Uganda. (Foto: Anne Vinding, UD)

Gjennom flere prosjekter som Norge støtter prøver man å endre denne oppfatningen, og få menn og kvinner til å samarbeide mer i ekteskapet. Vold mot kvinner er svært utbrett, og seks av ti kvinner svarte i en undersøkelse i 2006 at de hadde blitt banket opp eller voldtatt av mannen sin.

- Det var svært positivt å se at både kvinner og menn som hadde deltatt i dette programmet hadde endret synet på kvinners status. Det viser hvor viktig det er å også ha med mennene. Uten at menn endrer holdninger kommer vi ikke noen vei for å forebygge vold, mener Fiskaa.

Gjennom et større FN-program støtter Norge flere ulike prosjekter i Gulu og andre steder nord i Sudan som både prøver å endre kvinners status samt gi kvinner som opplever vold hjemme et nytt sted å bo.

Se flere bilder fra Fiskaas besøk i Uganda på UDs Flickr-side.