Historisk arkiv

Haiti-engasjementet består

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det norske engasjementet for Haiti lever i beste velgående, ett år etter det katastrofale jordskjelvet som drepte 230.000 mennesker og gjorde halvannen million hjemløse. En markering av ettårsdagen i regi av UD, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Noref samlet 130 Haiti-venner på Nobels Fredssenter.

Det norske engasjementet for Haiti lever i beste velgående, ett år etter det katastrofale jordskjelvet som drepte 230.000 mennesker og gjorde halvannen million hjemløse. En markering av ettårsdagen i regi av UD, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Noref (Norsk ressurssenter for fredsbygging) samlet 130 Haiti-venner på Nobels Fredssenter.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim formidlet inntrykk fra sin nylig gjennomførte reise til Haiti. Han beklaget at det har tatt lang tid å få fart på Ole Paus synger sin egen Haiti-vise under arrangementet 12. januar. Foto: UDgjenoppbyggingsarbeidet og pekte på det uholdbare i at mer enn en million mennesker fremdeles bor i leire. Oppryddingsarbeidet etter skjelvet har kommet for sent i gang og dermed har gjenoppbyggingen blitt forsinket. Norge arbeider aktivt gjennom Interimkommisjonen for gjenoppbygging av Haiti for å få fart på dette arbeidet.

Solheim pekte på den vanskelige politiske situasjonen i Haiti og understreket behovet for en løsning på problemene i tilknytning til presidentvalget. Haiti trenger en handlekraftig politisk ledelse med et ferskt mandat fra folket.

Utviklingsministeren understreket videre giverlandenes ansvar for å levere på sine løfter fra giver¬konferansen i New York i mars. Han understreket også behovet for økonomisk utvikling i Haiti, for å skaffe arbeidsplasser slik at menneskene kan ta styringen over sine egne liv.

Atle Sommerfeldt fra Kirkens Nødhjelp og Børge Brende fra Røde Kors redegjorde for organisasjonenes innsats i Haiti. Begge hadde lang fartstid i landet og et langsiktig perspektiv på arbeidet. Også Flyktninghjelpen har hatt en aktiv rolle, og har avgitt personell til FN og andre nøkkelinstitusjoner i gjenoppbyggingsarbeidet.

Marie Mirlande Augustin fra Haiti fortalte om sine opplevelser under jordskjelvet, og Ole Paus fremførte sin sang ’Den stilleste timen’, skrevet spesielt for Haiti etter jordskjelvet.