Historisk arkiv

Haitis kubanske helter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ble imponert av det han så av de kubanske helsearbeidernes innsats under sitt besøk til Haiti nylig. Norge har bevilget ti millioner kroner til dette arbeidet.

Mirebalais: Denne kvinnen er en av flere tusen kolerasyke som får behandling av de kubanske legene i Haiti.  

Legene ved feltsykehuset i Mirebalais – byen der koleraen i Haiti først ble oppdaget – har tatt i mot flere tusen pasienter de siste månedene. Kun tre personer har dødd etter at de har fått behandling for den farlige kolerabakterien ved dette Erik Solheim besøker de kubanske legenes feltsykehus i Mirebalais, noen mil nord for Haitis hovedstad Port-au-Prince. Pasientene får behandling for kolera. Det var i denne byen epidemien brøt ut i oktober i fjor. Foto: Anne Vinding, UDsykehuset. Men tallet på omkomne er langt høyere ellers i Haiti. Nærmere 3.500 mennesker er hittil bekreftet døde, og over 157.000 er syke, viser tall fra landets helsedepartement. 

- De kubanske legene gjør en formidabel innsats. Jeg er glad for at Norge bidrar med penger. Men det er kubanerne som gjør den viktige jobben her, og som behandler folk for denne dødelige sykdommen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Solheim er i Haiti på et knapt firedagers besøk. På koleraklinikken blir både han og resten av reisefølget utstyrt med legefrakker, plasthansker og munnbind før han vises inn i salen der akuttpasientene ligger. Hull i madrassene og bøtter under sengene gjør renholdet for de ansatte ved sykehuset lettere.  

- Denne kvinnen kom i går. Hun har allerede blitt betydelig bedre, forklarer den kubanske viseministeren for helse, Lorenzo Somarriba, til Solheim.

Solheim bøyer seg ned og får bekreftet av kvinnen at hun føler seg i langt bedre form, men at hun fortsatt er svak og sliten.

- Men jeg er veldig heldig som har kommet hit, legger hun til med et smil. 

52.000
Mer enn 52.000 pasienter har fått behandling ved kubanernes 19 ulike kolerasentre. Til sammen er det rundt 1.200 helsearbeidere fra Cuba som hjelper folk i hele Haiti. De inngår i Cubas helsebrigade, som har hatt helsepersonell til stede i Haiti siden 1998. 

- De kubanske legene er svært dyktige, og deres innsats redder mange liv. Jeg er imponert over det jeg ser her, påpeker Solheim.

Somarriba forteller at hans leger er klare til å fortsette jobben mot den dødelige bakterien. Nylig spådde FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) at så mange som en halv million mennesker kan bli smittet av sykdommen det neste halve året dersom man ikke får kontroll over epidemien.

Bidrar
Like etter jordskjelvet for snart et år siden, inngikk Norge og Cuba en avtale om helsesamarbeid i Haiti. Fem millioner kroner ble bevilget til de kubanske legene. Da koleraen utbrøt i det katastroferammede landet, bestemte regjeringen seg for å styrke samarbeidet med nye fem millioner kroner

Koleraepidemien er registrert i alle Haitis provinser. Den var ikke kjent i Haiti før den brøt ut med full styrke i Mirebalais, en by som ble skånet for skjelvet. Å få bukt med den smittsomme, vannbårne sykdommen er vanskelig. Mangel på rent vann, kloakk som renner i gatene og liten kunnskap om den nye sykdommen gjør at den sprer seg lett.