Historisk arkiv

Norge, USA og Storbritannia med felles uttalelse om Sudan/Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, USA og Storbritannia er dypt bekymret over at avtalene som Sudan og Sør-Sudan inngikk i september 2012, ikke er blitt implementert. I en felles uttalelse retter de tre landenes utenriksministre en sterk oppfordring til partene om å komme til enighet om alle utestående spørsmål.

Norge, USA og Storbritannia – som utgjør den såkalte «Sudan-troikaen» – er dypt bekymret over at avtalene som Sudan og Sør-Sudan inngikk i september 2012, ikke er blitt implementert. 

I en felles uttalelse retter de tre landenes utenriksministre en sterk oppfordring til Sudans president Omar al-Bashir og Sør-Sudans president Salva Kiir om å komme til enighet om alle utestående spørsmål. De to presidentene møtes i Addis Abeba 4. januar. 

September-avtalene utgjør et rammeverk for forholdet mellom Sudan og Sør-Sudan. De viktigste avtalene omhandler sikkerhet og olje. De tre utenriksministrene tar til orde for at hver av de åtte avtalene må implementeres på eget grunnlag. De gir også støtte til det forslaget som Den afrikanske unions (AU) freds- og sikkerhetsråd vedtok 24. oktober 2012 om en løsning på konflikten i Abyei. 

De tre utenriksministrene roser innsatsen til AUs høynivåpanel, som ledes av Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki, og til Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn som tok initiativ til toppmøtet i Addis Abeba 4. januar.