Historisk arkiv

Utnevnelse av ny høykommissær for menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs generalsekretær kommer til å utnevne Navanethem Pillay til ny høykommissær for menneskerettigheter. Generalsekretæren har informert FNs generalforsamling om den forestående utnevnelsen. Navanethem Pillay er sør-afrikansk statsborger og vil overta stillingen etter Louise Arbour fra Canada.

FNs generalsekretær kommer til å utnevne Navanethem Pillay til ny høykommissær for menneskerettigheter. Generalsekretæren informerte i dag FNs generalforsamling om den forestående utnevnelsen. Navanethem Pillay er sør-afrikansk statsborger og vil overta stillingen etter Louise Arbour fra Canada.

- Dette er en svært viktig utnevnelse. 60 år etter at FN vedtok Verdenserklæringen om menneskerettighetene ser vi at menneskerettighetene fortsatt er under press i mange land og i mange situasjoner. FN trenger derfor en klar og tydelig stemme som kan fremme menneskerettighetene og påtale brudd på dem over hele verden. Navanethem Pillay har vist at hun har de kvaliteter som skal til for å fylle denne oppgaven. Hun er modig, uavhengig og har en meget sterk faglig bakgrunn. Jeg er derfor svært fornøyd med utnevnelsen av Pillay, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Navanethem Pillay er i dag dommer ved den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Hun har tidligere vært president for FNs internasjonale domstol for Rwanda (ICTR) og har en lang karriere bak seg som MR-forsvarer og advokat i Sør-Afrika. I 1967 var hun den første kvinne som etablerte egen advokatpraksis i Natal provinsen i Sør-Afrika, og hun var forsvarsadvokat for mange apartheidmotstandere. Hun har både som MR-forsvarer og dommer bidratt til å definere bruken av voldtekt i krig og konflikt som krigsforbrytelse.

Utenriksminister Støres gratulasjonsbrev ifm utnevnelsen (pdf)