Historisk arkiv

Norge fordømmer angrep mot FN og AU i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fordømmer angrepet mot FN-soldater i Sudan 13. juli. – Angrepet må etterforskes og de ansvarlige stilles til ansvar, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Lørdag 13. juli ble en patrulje fra fredsoperasjonen UNAMID angrepet i Sør-Darfur i Sudan. Sju personer ble drept og 17 andre såret i angrepet. UNAMID er en felles fredsoperasjon mellom FN og Den afrikanske union (AU). Den har et mandat fra FNs sikkerhetsråd for å bringe stabilitet til Darfur.

– Angrep på FN/AU-personell kan ikke tolereres. De har krav på beskyttelse i sitt arbeid for den hardt prøvede sivilbefolkningen i Darfur, sier utenriksminister Eide.

Alle de sju drepte var FN-soldater fra Tanzania. Blant de sårede var det to kvinnelige politirådgivere, også de fra Tanzania.

Lørdagens angrep var det mest alvorlige siden FN og AU sammen overtok ansvaret for den fredsbevarende innsatsen i den konfliktherjede regionen Darfur i Sudan i 2008. Rundt 40 UNAMID-soldater er blitt drept i Darfur siden 2008. Det er så langt ikke avklart hvem som står bak angrepet. Norge har tidligere deltatt i UNAMID, men har ikke hatt personell i operasjonen de siste par årene.