Historisk arkiv

Norge gir 240 millioner kroner for å utrydde polio

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Polio kan utryddes innen fem-seks år. Fra neste år øker Norge sitt bidrag til dette arbeidet med 190 millioner kroner, til 240 millioner kroner.

Pressemeldingen på fransk

Polio kan utryddes innen fem-seks år. Fra neste år øker Norge sitt bidrag til dette arbeidet med 190 millioner kroner, til 240 millioner kroner.  

- Jeg er glad for å kunne meddele at regjeringen vil støtte planen om å utrydde polio med 240 millioner kroner i 2014. Vi vil gi fortsatt sterk støtte til dette viktige initiativet over de neste fem årene, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. 

- Takket være enorm framgang i 2012 har vi nå en unik mulighet til å lage historie og utrydde polio. Norge er ledende i å bidra til helse og utvikling i verden. Bidraget til å utrydde polio er et annet eksempel på Norges generøse vilje til å gi barn bedre helse hvor enn de er, sier Bill Gates i Bill og Melinda Gates Foundation. 

- Fra vår egen historie kjenner vi lidelsen og redselen som poliosmitte fører med seg. Nå har vi muligheten til å utrydde en sykdom som fremdeles skader og dreper, sier Holmås. 

Støtten går gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO). 

- Områdene der polio fremdeles finnes er fattige, de er uten et fungerende helsevesen og mangler helsearbeidere til å sette vaksiner. Skal vi lykkes med å utrydde polio, må vi særlig gi kvinner bedre tilgang til helsetjenester, sier Holmås.

Arbeidet mot polio har gjort store framskritt. I 1985 fantes polio i 125 land. I dag finnes sykdommen bare i tre: Pakistan, Afghanistan og Nigeria. Antall tilfeller er synkende i Afghanistan og Pakistan, men økende i Nigeria. Voldelige angrep mot helsepersonell som setter vaksiner har skapt problemer. 

- Jeg er bekymret og opprørt over de voldelige angrepene på helsepersonell som vaksinerer mot polio. Dette gjør det ennå viktigere å skape en bred internasjonal allianse for å utrydde polio. For å vinne kampen mot polio, må vi også hindre at sykdommen på nytt spres til land som i dag er poliofrie, sier Holmås. 

Stiftelsen til Bill og Melinda Gates har beregnet at det vil koste om lag 30 milliarder kroner for full utrydding av polio innen fem år. Med nåværende finansiering mangler det om lag 12 milliarder kroner for å nå dette målet. Norge vil annonsere sitt økte bidrag på vaksinetoppmøtet i Abu Dhabi denne uken. 

Norge har støttet arbeidet mot polio i mange år, og ga i fjor en ekstra bevilgning til dette arbeidet. 

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, tlf 916 72 042