Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Utenriksministeren gratulerer Nansenpris-vinner Angélique Namaika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs høykommissær for flyktninger kunngjorde i dag at den kongolesiske nonnen Angélique Namaika er vinner av Nansenprisen for 2013.

- Søster Angélique, som selv har vært på flukt, hjelper tusenvis av traumatiserte kvinner i Kongo videre i livet. Hennes eksempel inspirerer til økt innsats for verdens flyktninger og internt fordrevne, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Nonnen Angélique Namaika
Hver eneste dag sykler nonnen Angélique Namaika flere kilometer for å besøke kvinner som trenger hennes hjelp. Her får hun en varm velkomst av en gruppe barn. (Foto: Anne Ackermann, Flyktninghjelpen)

Angéligue Namaika bor og arbeider i Dungu i den nordøstlige delen av Den demokratiske republikken Kongo. Siden 2008 har hun og hennes organisasjon, Senter for reintegrering og utvikling, tatt seg av unge kvinner som har greid å flykte fra den beryktede opprørsgruppen Lord’s Resistance Army (LRA). LRA drev i mange år geriljakrig i Nord-Uganda, men har siden 2006 begrenset sine aksjoner til bortføringer og bakholdsangrep i grenselandet mellom Uganda, DR Kongo, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. 

- Jeg har selv, under besøk i det nordøstlige Kongo, sett hvordan kvinner som søster Angélique skaper håp i en ellers fortvilet situasjon. Jeg er derfor ekstra glad for at jeg får møte henne under prisutdelingen i Genève 30. september, sier utenriksministeren. 

Kvinnene som Angelique Namaika tar seg av er sterkt traumatiserte, men får hjelp i form av psykologisk bistand og opplæring i praktiske fag. Kvinnene får også støtte til å starte egen virksomhet. Etter hvert har hjelpen fra Senter for reintegrering og utvikling blitt utvidet til å omfatte andre internt fordrevne kvinner i området. 

- Livsviktig humanitær innsats drives ofte utenfor medienes søkelys av lokale krefter. Jeg håper Nansenprisen til søster Angélique bidrar til å nyansere bildet av hvordan humanitært arbeid drives og hva lokale krefter kan få til, sier utenriksministeren. 

Nansenprisen deles ut av UNHCR og går til enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for personer som er drevet på flukt. Prisen har vært delt ut siden 1954, og har de siste årene bygget seg opp til å bli en av de viktigste prisene FN deler ut. Nansenprisen støttes finansielt av Norge og Sveits, og utdelingen skjer i samarbeid med Flyktninghjelpen.

Til toppen