Historisk arkiv

Tilskudd til freds- og statsbygging på Vest-Balkan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kunngjøring: Tilskudd til tiltak under Kap. 164, Fred, forsoning og demokrati, Post 71, ODA-godkjente land på Balkan.

Kunngjøring: Tilskudd til tiltak under Kap. 164, Fred, forsoning og demokrati, Post 71, ODA-godkjente land på Balkan

Utenriksdepartementet vil herved kunngjøre muligheten for å søke om tilskudd til tiltak for Freds- og statsbygging på Vest-Balkan i 2011.

Tiltaket det søkes om, må falle innenfor målsettingen for tilskuddsordningen slik den er lagt frem i Proposisjon til Stortinget nr. 1 2010/2011, samt regelverket for ordningen.

Det gjøres oppmerksom på at deler av ordningen forvaltes gjennom egne programmer/fond etter egne retningslinjer og søknadsfrister. Potensielle søker bes gjøre seg kjent med på hvilken måte en evt. søknad skal fremmes avhengig av innsatsområde og størrelse. Under finnes informasjon om følgende program/fond:

Nederst finnes informasjon om søknad om tilskudd til Utenriksdepartementet.

Ambassadefond
Norges utenriksstasjoner i Zagreb, Sarajevo, Beograd, Prishtina og Skopje forvalter egne fond til mindre utviklingsprosjekter.  Prosjekter i disse landene av mindre omfang enn 500.000 NOK pa. henvises til ambassadene for behandling. Se ambassadenes hjemmesider for informasjon om søknadsprosedyre for disse:

Bilateralt bistandssamarbeid med Serbia, Makedonia og Montenegro

I bistanden til Serbia, Montenegro og Makedonia er det opprettet et bilateralt samarbeid for norsk bistand til reform av statsadministrasjonen.

Dette innebærer at søknader om denne typen tiltak ikke skal fremmes direkte til Utenriksdepartementet, men via nasjonale myndigheter i disse landene og etter egne nasjonale søknadsprosedyrer.

Mer informasjon

Norwegian Fund for Civil Society Development (NFCSD)
Fra 2011 skal det opprettes egne fond for støtte til oppbygging av sivilsamfunnsorganisasjoner i Bosnia-Hercegovina, Kosovo og Serbia.

Det vil dermed ikke være mulig å søke Utenriksdepartementet om støtte til denne typen tiltak i de tre landene.

Mer informasjon.

Program for Higher Education and Development (Herd)

Dette programmet ble opprettet i 2010 for å øke norsk støtte til innovasjon og økonomisk utvikling i regionen. Alle søknader om støtte til forskning og høyere utdanning må rettes til relevant forvalter av HERDs sektorprogram.  Det vil kun unntaksvis innvilges støtte til denne typen tiltak utenfor HERD.

Mer informasjon

Søknader til Utenriksdepartementet om tilskudd til Freds- og statsbygging på Vest-Balkan:
Søknadsfrist er 1. mars. Søknader mottatt etter søknadsfristen vil bli vurdert i annet halvår i den grad det er dekning på budsjettet.

Søknader skal fortrinnsvis sendes elektronisk til post@mfa.no med kopi til s-vb@mfa.no. Ved søknad om støtte under denne tilskuddsordning skal Utenriksdepartementets søknadsskjema S01 normalt benyttes.

Mer informasjon om krav til søknad finnes i ordningsregelverket, i søknadsskjema S01 og i veilederen til denne.

Det gjøres oppmerksom på at bevilgningen er redusert fra 575 millioner kr. i 2010 til 500 millioner kr. i 2011 som del av en planlagt nedtrapping av norsk bistand til regionen. I tillegg er 60 % av bevilgningen for 2011 bundet opp av allerede inngåtte avtaler. Utenriksdepartementet vil videre effektivisere og forbedre oppfølgingen av bistanden gjennom å redusere antall tiltak og konsentrere innsatsen på færre sektorer.

Søkere bes derfor merke seg at:

  • søknader på mindre enn 500.000 kr. kun unntaksvis vil bli behandlet;
  • tiltak på over 1 millioner kr. p.a. vil bli prioritert;
  • programmer og flerårige tiltak vil prioriteres, særlig i Bosnia-Hercegovina og Kosovo

Geografiske og tematiske innsatsområder i 2011
Det er i realiteten ikke midler tilgjengelig for nye tiltak i Serbia, Kroatia, Montenegro og Albania, men disse landene kan inkluderes i regionale tiltak

Det er mulig å søke om støtte til tiltak under følgende innsatsområder på det enkelte geografiske område:

Regionale tiltak:

  • Regionalt samarbeid: Støtte til regionale samarbeidsorganisasjoner samt nettverk for bedre samarbeid innen justis- og sikkerhetssektoren, kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon
  • Menneskerettigheter og demokratiutvikling: Styrke regionalt samarbeid for fremme av menneskerettigheter, særlig for likestilling og kvinners rettigheter, seksuelle minoriteter, barn og unge, og støtte samarbeid for etablering av overvåkingsmekanismer for menneskerettighetsstandarder i regionen
  • Forsoning: Støtte regionalt arbeid for dokumentasjon og informasjon om krigsforbrytelser og straffeforfølging, regionale nettverk for lokale forsoningsinitiativ

Bosnia-Hercegovina:

  • Godt styresett, herunder justissektoren. Det vil gis støtte til institusjonsbyggingsprosjekter på ulike forvaltningsnivåer, men hovedvekt vil legges på ytterligere konsolidering av statsnivået. En særlig prioritet vil gis til prosjekter innen justissektoren.
  • Forsvars- og sikkerhetssektorreform. Norge vil fortsatt bidra aktivt tilforsvars- og sikkerhetssektorreform. Støtten vil konsentrere seg om omstillingsprosjekter og reform av sentrale institusjoner. Kjønnsperspektivet og implementering av sikkerhetsrådsresolusjon 1325 vil tillegges vekt. Det legges opp til videreføring av støtten til humanitær minerydding frem til 2014.
  • Næringsutvikling. Prioritet vil gis til videreføring av eksisterende inkubatorer for IKT-næringen, støtte til etablering av nye innovasjonsmiljøer og til kapasitetsbygging som er nødvendig for videre EU-integrasjon.
  • Utdanning. Det legges opp til utvidet satsing på utdanningssektoren i Bosnia-Hercegovina. Eventuelle programmer vil utvikles i samarbeid med bosnisk-hercegovinske myndigheter. Det må derfor tas høyde for at eventuell støtte ikke vil kunne tildeles før andre halvår 2011.

Kosovo:

  • Godt styresett, herunder justis- og politisektoren: Støtte til justissektorreform med særlig fokus på domstolsapparatet og kampen mot organisert kriminalitet, kapasitetsbygging og demokratiutvikling i sentrale institusjoner, minoriteters politiske deltakelse.
  • Økonomisk utvikling, sysselsetting og utdanning: Videre støtte til næringsinkubatorer, utvikling av små og mellomstore bedrifter, sysselsetningstiltak og yrkesrettet multietnisk utdanning, fokus på unge og kvinner, samt minoritetetsbefolkningen.

Makedonia:

  • Godt styresett. Med særlig vekt på; antikorrupsjonstiltak, reformer innen rettsvesenet, støtte til EU-tilpasning og styrking av Makedonias kompetanse til å føre forhandlinger om EU-medlemskap samt reformer innen offentlig forvaltning som kan fremme transparens, profesjonalitet og politisk uavhengighet.
  • Energi, miljø og klima. Bidra til utvikling av lovverk, gjennomføring av lover og oppbygging av administrativ kapasitet på energi-, miljø- og klimaområdet av betydning for Makedonias EU-prosess og rammevilkårene for utenlandske investeringer.
  • Fred og forsoning. Bidra til økt integrasjon og bedre sameksistens mellom etniske grupper, herunder støtte til å fremme integrert undervisning. Støtte til gjennomføring av Ohrid-avtalen.
  • Tiltak for økt sysselsetting. Med særlig vekt på kompetansehevings- og utdanningstiltak som kan styrke jobbmulighetene for etniske minoriteter, kvinner og ungdom. 
    NB: Alle tiltak som skal gjennomføres i samarbeid med makedonske statlige myndigheter skal fremmes gjennom det bilaterale prosjektsamarbeidet (se egen informasjon)

Ytterligere opplysninger

Alle henvendelser om ordningen skal rettes til: Vest-Balkan-seksjonen, e-post: s-vb@mfa.no

Ordningsregelverk, søknadsskjema o.l. finnes under: http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/dep/tilskudd