Høringssvar fra Torghatten AS

Dato: 01.10.2023

Torghattens høringssvar på krav om nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter

Vi viser til Samferdselsdepartementets forslag til forskrift med krav om nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter. Torghatten er generelt positive til at det stilles krav til nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter. Som en av Norges største operatør av ferjer og hurtigbåter ser vi vår mulighet og ønske om å bidra i det grønne skiftet som essensiell for å nå Norges klimamål, og lovforslaget kan få på plass et bedre samarbeid mellom operatører og oppdragsgivere som gjør dette mulig.

Samtidig har vi flere kommentarer på forskriften, som forhåpentligvis kan bidra til at hensikten med lovendringen i større grad realiseres.

Hjemmel

Torghatten ser positivt på at lovforslaget er hjemlet i anskaffelsesloven, da dette i større grad legger ansvar for å sikre tilstrekkelig infrastruktur på land på oppdragsgiver. Samtidig kan en mulig negativ konsekvens av dette være at oppdragsgiver gir lite rom for alternative løsninger knyttet til infrastruktur, som igjen kan legge føringer for tilbydere og dermed senke innovasjonshøyden. For å motvirke dette kreves det økt kompetanse hos oppdragsgivere knyttet til bl.a. nullutslippsteknologi og infrastruktur.

Unntak fra krav om nullutslipp for ferjer og hurtigbåter

Unntak på kontrakter der det ikke er tilstrekkelig tilgang til strømforsyning eller andre bunkringsfasiliteter på land vil ramme svært mange samband i dag. Vi ser av pkt 2.2.4 i Høringsnotatet at det her gjelder kontrakter der «… det ikke vil være mulig med etablering av infrastruktur og/eller at slik etablering vil være utenfor oppdragsgivers kontroll. Dette kan være tilfelle der det kreves større tilpasninger i nettilgang eller andre forhold som for eksempel arealbegrensninger.» Utfordringen er at lovforslagets formulering kan åpne opp for konvensjonell ferje der det i dag ikke er lagt opp til landstrøm eller andre fasiliteter, noe som gjelder majoriteten av dagens kaianlegg. Enkelte kontrakter vil på kort sikt være utfordrende å elektrifisere, men som rederi ønsker vi at unntaket blir benyttet kun der andre løsninger ikke er mulig, da det foreligger en stor risiko ved å måtte anskaffe nye konvensjonelle ferjer/hurtigbåter som på sikt vil utfases helt.

«Tjenester der primærbehovet for anskaffelsen ikke kan dekkes ved ferjer og hurtigbåter som oppfyller kravet i § 4» åpner også opp for svært subjektive vurderinger på hvilke behov som ikke kan dekkes, da det ikke foreligger noen bestemmelseskriterier. Dette kan f.eks. være med tanke på beredskap (f.eks. der hurtigbåt også fungerer som ambulansefartøy), samfunnsøkonomisk analyse (der merkostnad for en nullutslippsløsning fremfor en konvensjonell løsning vanskelig lar seg forsvare), eller andre konkrete kriterier som oppdragsgiver må vurdere.

Da vi i Torghatten har flere moderne LNG-ferjer er vi generelt positive til forslaget om å kunne videreføre disse på dagens samband dersom de erstattes med biogass. Med dette unntaket unngår vi at moderne, fungerende utstyr må avhendes, noe som også innebærer en miljøbelastning. Samtidig vil kravet om biogass kunne bidra til å øke etterspørselen, og forhåpentligvis også tilbudet av biogass langs kysten.

Andre kommentarer

Det kreves et arbeid med strøm- og nettselskap i forkant av utlysning for at tilstrekkelig informasjon skal være tilgjengelig for tilbydere. Dette gjelder også informasjon om selve kaianlegget i forhold til dimensjonering opp mot installering av store ladetårn. Forskriften bør vurderes å stille krav til oppdragsgivere slik at slik informasjon foreligger i konkurransegrunnlag. Dette er både for å sikre likt informasjonsunderlag til tilbydere, mindre press på netteier og andre aktører knyttet til bunkring/lading, og for å sikre at oppdragsgiver selv har et forhold til økonomien og mulighetsrommet for infrastrukturen som de selv vil eie.

Dagens rutetabeller er i dag tilpasset konvensjonelle dieselbåter, og forskriften bør inkludere formuleringer som åpner opp for at oppdragsgivere kan tilpasse dagens rutemønster slik at nullutslipp blir mulig, eksempelvis gjennom nye rutetabeller med tilpasset ladetid til kai. Hurtigbåtdriften krever betydelig store energimengder overført, og har i dag generelt kortere opphold til kai enn ferje. En mulighet er å eksempelvis stille krav om total fraktekapasitet og antall avganger i timen, fremfor å spesifisere avgangs- og ankomsttidspunkter. Vi tror dette kan øke innovasjonshøyden og få på plass bedre løsninger både for klima og for de reisende.

Forskriften slik den er fremlagt åpner i stor grad for at oppdragsgiver selv kan vurdere om kravet kan unntas fra en kontrakt fordi «…primærbehovet for anskaffelsen ikke kan dekkes ved ferjer og hurtigbåter som oppfyller kravet i § 4» på grunn av manglende støttemidler fra stat. Samtidig som at denne kan resultere i at blir færre nullutslippskontrakter enn ønskelig, er forskriften også svært binært utformet, der det enten skal være materiell med null utslipp av klimagasser, eller unntas helt fra kravet. Det kan her vurderes om man i unntakstilfeller bør inkludere et krav om lavutslippsløsning for å ha en viss gradering mellom nullutslipp og konvensjonell diesel-teknologi.

På vegne av:

  • Torghatten AS
  • Torghatten Nord
  • Torghatten Midt
  • Bastø Fosen

Jan Volsdal

Administrerende direktør

Torghatten AS