Høringssvar fra Creo-forbundet for kunst og kultur

Dato: 22.05.2023

En viktig vei til utdanning av lærere i praktiske og estetiske fag har vært å ta fagutdanning på bachelornivå, og med PPU på toppen. Svært mange lærere over hele landet har kvalifisert seg på denne måten. I 2018 ble inntakskravet for deler av PPU masterutdanning. Kandidater med bakgrunn i praktiske og estetiske fag fikk unntak fra regelen for å sikre viktig kompetanse videre.

Lærere i praktiske og estetiske fag utdanna gjennom PPU er svært viktige for kultur- og fritidsaktiviteter i hele Norge. Mange lærere i praktiske og estetiske fag i skole og kulturskole er nøkkelpersoner i sine lokalmiljø for den frivillige delen av idrett- og kulturliv som instruktører, trenere, kor- og korpsdirigenter m.m. Vi trenger et løft for lærere i praktiske og estetiske fag gjennom fortsatt tilgang på brei lærerkvalifisering gjennom PPU. Dette er også påpekt i Hurdalserklæringen, der regjeringen skriver at de ønsker å gi fleire lærarar i praktiske og estetiske fag tilbod om etter- og vidareutdanning og styrkje plassen og andelen til desse faga i lærarutdanningane.

(…) å sikre et mangfold av skapere og utøvere i barne- og ungdomskulturen slik det er formulert i Stortingsmelding 18 (2020-2021) forutsetter sterke fagkulturer i skole og kulturskole. Kompetente lærere er nøkkelpersoner. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at snittalderen for lærere med formell utdanning i fag som kunst og håndverk og musikk går oppover, og at andelen som mangler kompetanse på sikt blir enda større. Tidligere hadde mange allmennlærere praktiske og estetiske fag som del av sin utdanning, men gjennom endringer i grunnskolelærerutdanninga de siste åra har det blitt utdanna færre lærere med brei fagkompetanse. Dette har gått særlig ut over praktiske og estetiske fag.

Utfordring:

Slik Forskrift om rammeplan for praktisk-pedagogisk utdanning er formulert i dag, blir strekpunkt 3 i paragraf 6 i fjerna fra 2025. Strekpunkt 2 står igjen, og denne er knytta til finansieringsgrad A og B for utdanningsinstitusjonene. Bare et fåtall utdanningsinstitusjoner i de store byene oppfyller disse vilkårene. I et perspektiv om å gi likeverdige tilbud over hele landet, er dette særlig bekymringsverdig. En stor andel av de 800 kandidatene som i snitt for de tre siste årene har blitt utdanna som lærere i praktiske og estetiske fag vil forsvinne.[1] Fra 2025 vil altså andelen kandidater i praktiske og estetiske fag i lærerutdanningene bli vesentlig redusert om vi ikke får endra formulering i forskrifta om opptak for PPU-allmennfag.

Løsning:

Regjeringen har ambisjoner om å styrke plassen og andelen til praktiske og estetiske fag i lærerutdanningene. For at dette skal kunne skje, blir det avgjørende å få fjerna følgende setning i nevnte opptaksparagraf: For søker som har en bachelorgrad i praktiske og estetiske fag etter første ledd, tredje strekpunkt, kan det gis opptak til praktisk-pedagogisk utdanning siste gang til studier med oppstart våren 2025.

Med vennlig hilsen

Hans Ole Rian

Forbundsleder

Creo – forbundet for kunst og kultur

[1] Database for statistikk om høyere utdanning, DBH