Høringssvar fra Norsk Lektorlag

Dato: 08.06.2023

Høringsuttalelse fra Norsk Lektorlag til

Forslag til forenklinger i forskrifter om rammeplaner for lærerutdanningene

Deres ref: 23/1803-1

Lektorlaget takker for høringen, og vil avgi merknader til noen av høringsspørsmålene.

Vi støtter ikke målet om redusert rammeplanstyring av lærer- og lektorutdanningene, og mener en tydelig nasjonal styring av disse utdanningene via rammeplaner/forskrift, utgjør en vesentlig kvalitetssikring av lærere og lektorer, og dermed også til kvalitetssikring av fellesskolen.

Vi mener økt autonomi til utdanningsinstitusjonene i seg selv ikke bør settes som et mål som får forrang framfor målet om høy og jevn kvalitet i norsk skole. Vår studentorganisasjon, Lektorstudentene, erfarer at det allerede i dag er store forskjeller mellom eksempelvis de integrerte lektorprogrammene. Allerede i dag styres det «mer i det store og mindre i det små», og UHS har høy grad av frihet i den konkrete utformingen av utdanningene. Vi ønsker større grad av likhet, ikke mindre.

Vi kan for øvrig ikke se hvordan de foreslåtte endringene skal kunne føre til bedre mulighet for mobilitet mellom utdanningstypene. Å åpne for større ulikeht i strukturen, vil gjøre slik mobilitet mindre reell.

Merknader til punkt 2.praksis

Vi støtter rammeplanutvalgets forslag om å beholde krav til fordeling av praksis gjennom studieløpet, med hensyn til progresjon i praksis, integrasjon mellom fag i utdanning og praksis, og studentmobilitet. Formuleringen «Praksisstudiet skal være tilpasset studentenes fagvalg» støttes.

A) KD stiller spørsmål om profesjonsrettingen og samhandling med skolene nå er «god nok» til at en kan redusere føringer om praksis i alle fag. Det mener vi en ikke kan eller bør gjøre.

B) Vi støtter forslaget om at all praksis skal være veiledet og vurdert

Vi støtter ikke rammeplanutvalgets forslag om å stryke bestemmelsen i rammeplanene for lektorprogrammene og for PPU-A om at studenter med fagbakgrunn i fellesfagene i videregående opplæring møter elever på ulike studieprogrammer i løpet av praksisopplæringen. Dette punktet er viktig å beholde, også fordi vi erfarer at praksis ofte er rettet mot studiespesialiserende utdanningsprogram allerede i dag, og at studenter derfor risikerer å være dårligere forberedt på å undervise i fellesfag på ulike yrkesfaglige utdanningsprogram, som nyutdannede.

Det er videre viktig at rammeplanene også framover stiller tydelige krav om praksis i de skoleslagene en blir kvalifisert for å undervise i.

D) Vi stiller oss noe tvilende til hvordan en skal kunne gjennomføre at «overganger i utdanningsløpet bør være en del av praksisstudiet». Kunnskap om problemstillinger som ofte følger av overgangene i utdanningsløpet bør være en del av studiet, men å skulle stille krav om dette også i praksis-delen av studiene, mener vi er et høyt krav som vanskelig kan realiseres. Dette temaet bør heller inngå som del av induksjons/introduksjonsperioden og veiledningen en skal motta som nyutdannet nyansatt i skolen.

Lektorstudentene, Norsk Lektorlags studentorganisasjon, fremhever at praksis er en essensiell del av studiet til lektor- og PPU-studenter. Praksis bidrar til at studentene får en god forståelse for hva profesjonen innebærer, og bygger kompetanse.

Lektorstudentene mener bl.a. at den faglige progresjonen i praksis må styrkes, slik at krav til selvstendighet i forberedelser, undervisning og vurderingsarbeid økes gjennom studieløpet. Allerede i første praksisperiode bør det stilles krav til andelen timer studenten selv skal ha ansvar for undervisning i klasserommet. Kravene som stilles til praksis i forskriftene må formuleres på en slik måte at studentene sikres et nødvendig høyt antall undervisningstimer, og ikke kun antall dager.

Lektorstudentene mener videre det bør stilles krav om at studentene får undervisningserfaring i begge disiplinfagene, samt at de får ta del i vurderingsarbeid i løpet av praksisperiodene.

For øvrige innspill om kvalitet i praksis, se punkt 4 i Lektorstudentenes studentpolitiske program


3. FoU-oppgave

NL støtter rammeplanutvalgets forslag om at det i løpet av de tre første studieårene skal skrives en profesjonsrettet FoU-oppgave knyttet til studentens fag.

8. Harmonisering av struktur og formuleringer

NL støtter endringsforslagene som kan lette lesbarhet og sammenligninger på tvers av rammeplanene.