Høringssvar fra Kristiansund kommune

Dato: 01.10.2023

Høringsuttalelse til NOU 2023: 9 Generalistkommunesystemet Likt ansvar – ulike forutsetninger

Kristiansund kommune vil gi følgende høringsuttalelse til NOU 2023:9 Generalistkommunesystemet Likt ansvar- ulike forutsetninger.

Utvalget la fram sin utredning 23 mars 2023. Høringsuttalelsen skal behandles i formannskapet i Kristiansund kommune den 17.10.23. Pga av høringsfristen 01.10.23 gir kommunedirektøren sin høringsuttalelse, og formannskapet sitt vedtak vil bli ettersendt til KDD. Som en del av saksframlegget vil en mer utdypende høringstekst bli oversendt.

Kommunedirektøren i Kristiansund kommune gir følgende uttale:

1.

Generalistkommuneprinsippet må opprettholdes, i tråd med utvalget sin tilråding.

2.

Vi støtte utvalget i å fraråde oppgavedifferensiering mellom store og mindre kommuner, da dette både skaper demokratiske utfordringer og kan svekke lokalt selvstyre og lokal samfunnsutvikling i kommuner som avgir oppgaver.

3.

Vi vil opprettholde en balansert og langsiktig forvaltningsstruktur og folkevalgt styring av stat- fylke- kommune. Å jevnlig måtte diskutere flytting av oppgaver mellom fylkeskommune og kommuner vil kunne skape svekket styringskraft, uoversiktlighet og trolig økt kamp om ressurser. Staten selv har i liten grad vist vilje til å flytte oppgaver til fylkeskommunene.

4.

Det kommunale selvstyret er grunnlovsfestet i Norge, kommunenes oppgaver er negativt avgrenset, og kommunene har fire hovedroller ( demokratisk aktør og arena, tjenesteyter, myndighetsutøver og samfunnsutvikler) Generalistkommuneutredningen viser at de aller fleste kommunene i stor grad oppfyller lovkravene knyttet til disse rollene og lavest er målingene av samfunnsutviklerrollen der kommunene har størst handlefrihet. Staten må redusere sin sektoriserte detaljstyring av kommunene, og bidra til å utvikle mer rammestyring og mer tillitsbasert styresett.

5.

Vi er ikke enige i utvalgets flertall om at større kommuner er det tiltaket som på best måte vil opprettholde generalistkommuneprinsippet og styrke generalistkommunene. En bør vurdere et sett av ulike tiltak for å utvikle både kommunene som iverksettere av statlig politikk med lovpålagte oppgaver, og som utviklere av varierte lokalsamfunn. Evt. kommunestrukturendringer bør vokse fram av lokale behov. Interkommunale samarbeid er utbredt på spesialiserte områder, og har blitt fornyet og forbedret gjennom ny kommunelov. Vi er åpen for at interkommunale samarbeid bør skje med « faste samarbeidspartnere»

6.

Stabilitet, omfordeling i inntektssystemet og fullfinansiering av statlige reformer til kommunesektoren er en grunnleggende betingelse for å kunne løse lovpålagte oppgaver, og utvikle og bygge videre på mangfold og fortrinn i lokalsamfunn. Dersom reformer ikke kan fullfinansieres bør staten vurdere behovet for disse reformene eller antall reformer.

7.

Dersom det skal etableres et oppfølging- og veiledningssystem for kommune som over tid har store vanskeligheter med å ivareta sine ulike roller/ oppgaver som kommune, bør dette vurderes å bli lagt som en fylkeskommunal oppgave, og ikke som en oppgave tillagt statsforvalteren. Statsforvalterens oppgaver bør begrenses til kontroll- og tilsyn.

For kommunedirektør

Olaug Haugen

Kommunalsjef for oppvekst

Kristiansund kommune