Høringssvar fra Hitra kommune

Dato: 28.09.2023

Hitra kommune støtter i hovedsak utvalgets anbefaling om å beholde generalistkommunesystemet. Det er likevel viktig at når det vurderes å gi nye oppgaver til kommunene, så må det tas hensyn til at kommunene er ulike. Det at ingen kommuner oppfylte 100 prosent av lovkravene indikerer at det ikke alltid er realisme i de samlede forventningene staten har til kommunene.

Hitra kommune støtter utvalgets anbefaling om å redusere statlig detaljstyring. Mindre statlig detaljstyring gir kommunene bedre forutsetninger for å tilpasse tjenesteytingen til de lokale behov og å utnytte lokale fordeler. Ikke minst vil det synliggjøre at staten har tillit til kommunene. Hitra kommune støtter også at det utredes en ordning for særskilt oppfølging av kommuner med store og vedvarende utfordringer med lovoppfyllelse. Dersom kommunene skal få mer tillit og mindre detaljstyring er dette et hensiktsmessig tiltak.

Hitra kommune mener større kommuner kan ses på som et av flere mulige tiltak for å bidra til å bedre lovoppfyllelsen i kommunene. Dersom det skal opprettes en ordning for særskilt oppfølging av kommuner med store og vedvarende utfordringer med lovoppfyllelse er det viktig å ikke starte en slik prosess med å antyde at kommunesammenslåing er foretrukket løsning fremfor andre tiltak. Hitra kommune anser at et formål med å lage en slik ordning vil være å gi større handlingsrom til kommuner flest, mens det blir tettere oppfølging og detaljstyring i de kommunene som har store utfordringer. De kommunene som har store utfordringer med lovoppfyllelse må da ses på individuelt. For å utnytte fordelen en slik ordning kan gi må det gjøres individuelle vurderinger av hvilke tiltak, deriblant sammenslåing/oppdeling, som vil være best egnet i hvert aktuelle tilfelle.

Hitra kommune støtter anbefalingen om å utarbeide en oversikt over alle lov- og forskriftskrav til kommunene. Dette har over tid vært etterspurt av mange kommuner, deriblant Hitra. I dette arbeidet må det og være et formål å se om det er lov- og forskriftskrav som kan tas bort, særlig hvis det kan gjøres uten å forringe tjenestetilbudet til innbyggerne. Rapportering fra kommunene er viktig for at kommunene skal sikre kvalitet i tjenestene, kunne sammenligne tjenesteyting seg imellom og at staten skal kunne se til at innbyggerne får de tjenestene de skal ha. Det må gjøres på en måte som bedre balanserer tillit til tjenesteleveranser og behov for kunnskap om tjenesteleveransene i kommunene. Samt at det balanserer ressursbruken som all rapportering krever.

Det må være elementer i inntektssystemet som gir kommunene insentiv til å drifte effektivt og søke inntektskilder utover rammetilskuddet. Det sistnevnte er særlig viktig dersom det skal produseres nok strøm til nye elektrifiseringer. Hitra kommune erfarer at det er langt mer populært med tiltak som øker strømforbruket enn med tiltak som øker strømproduksjonen.

Kommunene må bli kompensert fullt ut når de pålegges nye oppgaver av staten i henhold til finansieringsprinsippet. Hitra kommune er ikke blitt fullt ut kompensert for økte utgifter som kom av eksempelvis oppvekstreformen.

Hitra kommune mener at fylkeskommunen trenger å styrkes i rollen til å ivareta fylkeskommunale oppgaver til samferdsel og som skoleeier for videregående opplæring. Eksempel på styrking til oppgradering av fylkeskommunale veier, utbygging av gang- og sykkelvei langs fylkeskommunale veier, digital infrastruktur og å gi et godt kollektivtilbud til innbyggere utenfor de sentrale strøk.

Hitra kommune støtter utvalgets anbefaling om at fylkeskommunenes regionale planer bør i større grad bygge på kommunale planer. Hitra kommune mener og fylkeskommunen bør ta en større rolle i å se på kraftforsyning og nettkapasitet i et regionalt perspektiv.

Hitra kommune støtter utvalgets anbefaling om å styrke innsatsen for innovasjon, omstilling, digitalisering og samarbeid med frivillig sektor, næringsliv og andre lokale krefter. For å ta i bruk mer velferdsteknologi trenger vi stabil og god internettdekning til alle boliger i kommunen og langs alle veiene der hjemmetjenesten ferdes. Per i dag så setter mobil- og internettdekning begrensninger for hvilke velferdsteknologier vi kan ta i bruk.

Kommunens samarbeid med lokale frivillige organisasjoner gir viktige supplement til kommunens tjenester. Samarbeid med frivillige organisasjoner og næringsliv er sentralt i arbeidet med samfunnsutvikling. Men frivilligheten ønsker at deres bidrag blir i tillegg til, og ikke istedenfor, kommunale tjenester.

Hitra kommune støtter utvalget i at det er viktig med en god bolig-, utdannings-, nærings- og distriktspolitikk som legger til rette for bosetting, kompetansebygging og verdiskaping i hele landet. For Hitra kommune er det vesentlig at det blir enklere å få til desentraliserte utdanningsløp, både for fag rettet mot behovene som næringslivet har og for fag rettet mot kommunal tjenesteyting. Vi opplever at manglende finansiering av fylkeskommunale gang- og sykkelveier er til stort hinder for boligutbygging.