Høringssvar fra Lørenskog kommune

Dato: 31.08.2023

Lørenskog kommune avgir følgende høringssvar til NOU 2023:9

Lørenskog kommune takker utvalget for en grundig og god utredning. Utredningen bør etter Lørenskog kommunes vurdering være premissleverandør for debatten om og den videre utviklingen av kommuneinstitusjonen og forholdet mellom stat, fylkeskommune og kommune.

Lørenskog kommune støtter utvalgets hovedkonklusjon om at generalistkommuneprinsippet bør videreføres. Dette sikrer innbyggere – uavhengig av bosted – det samme minimum av tjenester. Prinsippet ivaretar også demokratiske standarder som ansvarsutkreving og likevektig stemmerett i større grad enn alternativet med oppgavedifferensiering.

Lørenskog kommune tar kommunenes variasjon i lovoppfyllelsesgrad, samt variabler som forklarer denne variasjonen til etterretning. Denne variasjonen er etter Lørenskog kommunes vurdering uheldig av hensyn til to forhold: Først fordi det innebærer at innbyggere i varierende grad og avhengig av bosted har tilgang til tjenester de har krav på. Dette betyr derimot ikke at variasjon mellom kommuner vurderes som uheldig som sådan, men variasjonen bør snarere komme til uttrykk gjennom oppgaver og kvaliteter som ligger utenfor det lovpålagte ansvaret. Lørenskog kommune vil samtidig bemerke at omfanget av lov- og forskriftspålagte oppgaver som kommunene står overfor er svært høyt.

Dernest er variasjonen uheldig av hensyn til at den statlige styringen av Kommune-Norge i mange sammenhenger tar utgangspunkt i gjennomsnittskommunen. Dersom/når «strekket i laget» blir for stort, er det nærliggende å sette spørsmålstegn ved hvor treffsikker gjennomsnittskommunen da vil være som utgangspunkt for statlig styring og for kommunenes rammevilkår som sådan (eksempelvis innenfor inntektssystemet eller ved vurdering av oppgaveansvar).

Lørenskog kommune tar ikke konkret stilling til utvalgets anbefaling om å føre en aktiv politikk for større kommuner og for mer interkommunalt samarbeid, men registrerer utvalgets anbefalinger og ber om at disse tas til etterretning i videre oppfølging. Lørenskog kommune vurderer at det nødvendig å redusere forskjellene («strekket i laget») i Kommune-Norge: Store forskjeller er negativt både for store og økonomisk robuste kommuner og for små og mindre økonomisk robuste kommuner, i tillegg til at det også bidrar til å uthule gjennomsnittskommunen som mål og rettesnor – eksempelvis innenfor inntektssystemet.

Lørenskog kommune påpeker videre at interkommunalt samarbeid ofte kan medføre enkelte utfordringer knyttet til styring og folkevalgt kontroll, og viser herunder til rapporten Lokaldemokrati og lokalpolitikernes arbeidsvilkår, hvor det fremkommer at folkevalgte – i særdeleshet i mindre kommuner – vurderer at omfanget av interkommunalt samarbeid har blitt så omfattende at det er et problem for lokaldemokratiet. Lørenskog kommune henstiller derfor til at det igangsettes et arbeid med å se på om de alternative samarbeidsformene for interkommunalt samarbeid er tilstrekkelig, eller om det bør innføres én eller flere alternativer som i større grad garanterer for folkevalgt kontroll. Etter Lørenskog kommunes vurdering bør samkommunemodellen tas med i dette arbeidet som et potensielt alternativ og/eller som et utgangspunkt for utarbeidelse av en ny modell.

Lørenskog kommune støtter utvalgets anbefaling om at statlig detaljstyring overfor kommunene bør reduseres, og viser herunder til forholdsmessighetsprinsippet i kommunelovens § 2.2, som fremholder at det kommunale selvstyret ikke bør begrenses mer enn det som er nødvendig. Manglende lovoppfyllelse bør ses på som et uttrykk for at omfanget av lovpålagte oppgaver er for stort, snarere enn at det er behov for ytterligere regel- og normstyring fra statlig hold.

Regel- og normstyring bidrar til en ytterligere reduksjon i kommunenes handlingsrom, samtidig som det binder opp ressurser og forringer muligheten til å gjøre lokale prioriteringer. Lørenskog kommune anbefaler at det utarbeides en fullstendig oversikt over omfanget av lov- og forskriftskrav som stilles til kommunene, og at denne oversikten bereder grunnen for et arbeid med formål å redusere omfanget av lov- og forskriftskrav i den utstrekning slike ikke er nødvendige for å sikre likeverdige velferdstilbud. Et slikt arbeid vil etter Lørenskog kommunes vurdering være helt i tråd med regjeringens arbeid med det såkalte tillitsreformen.

Dagens statlige klagebehandling, hvor Statsforvalterens gis adgang til å tilsidesette kommunale vedtak, bør også vurderes i dette arbeidet. Praksisen er inngripende i det lokale selvstyret – i særdeleshet adgangen til å tilsidesette skjønnsmessige vurderinger – og er etter Lørenskog kommunes vurdering ikke i tråd med forholdsmessighetsprinsippet.

Vedlegg