Høringssvar fra Eldbjørg Haug

Dato: 08.07.2022

Jeg viser til min uttalelse ved første gangs offentlige ettersyn av planene for Nye Rikshospitalet. Jeg var den gang positiv til planen om at Gaustad sykehus skal fortsette. Senere har jeg erfart at sykehuset tvert om skal nedlegges og pasientene overføres til et planlagt psykiatrisk sykehus knyttet til nytt Aker sykehus. Det er behov for nye plasser for psykiatriske pasienter, så Gaustad må ikke nedlegges. Hvis regjeringen skal gjennomføre planene om bedre behandling av rusmisbrukere, kan man ikke nedlegge eksisterende plasser innen tung psykiatri. Jeg kan ikke se at endringene av reguleringsforslaget endrer på mine innvendinger som jeg derfor gjentar:

«Som en av de nærmeste naboene til Rikshospitalet ser jeg store problemer med adkomsten til det nye sykehuset, både i anleggsperioden og når sykehuset står ferdig. 100 nye parkeringsplasser for sykkel er bra, men kapasiteten for et underjordisk parkeringsanlegg mellom Gaustad sykehus og Rikshospitalet er uklar. Allerede i dag er veien (og gangveien) vest for Sognsvannbekken tett av ansattes biler.

Som nabo motsetter jeg meg at sykehuset skal bygges høyere enn 42 m.» Her har jeg fått tilleggsopplysninger som viser at den planlagte veggen mot Sognsvannbekken vil få karakter av en massiv mur, omtrent som et middelalderlig festningsanlegg. Dette er helt uakseptabelt for oss som bor vest for bekken. I dag har vi en gang- og sykkelvei over bekken og bru over Ringveien. Hvordan skal vi komme fram i fortsettelsen?

«Tomta er for liten for alle byggene som skal plasseres. Dette, i tillegg til helikoptertrafikken, vil føre til sterk lokal vind, jfr. vindforholdene i Chicago. Det planlagte sykehusanlegget har for liten tomt og blir dermed ikke fleksibelt nok. Man kan ikke regne med større effektivitet i spesialistbehandlingen.» Her vil jeg føye til at den planlagte helikopterplattformen, visstnok 35 m. over bakkenivå, vil medføre en stiv kuling eller liten storm hver gang et helikopter lander eller tar av. Skogen kommer til å falle som pinneved, og stormen vil merkes over til Ris. Vi kan ikke ha dette i et boligstrøk. Stormen vil dessuten fjerne inngangen til Oslomarka fra Slemdalsveien.

«Sykehuset er planlagt med for få sengeplasser. Hvis det skal overta Ullevåls akuttfunksjon, vil man måtte kjøpe tjenester fra private for å oppfylle ventelistegarantien. De økonomiske beregningene som planen bygger på, tar ikke høyde for dette, jfr. problemene på Ahus.» Jeg har ikke nevnt nedleggingen av føde- og barselavdelingen på Ullevål sykehus. Barselomsorgen er i dag altfor dårlig. Da jeg fødte mitt første barn, lå jeg en uke på barselavdelingen, kom meg ganske godt etter en slitsom fødsel og kom også i gang med ammingen som krever kyndig veiledning.

De økonomiske beregningene bygger på en rekke forutsetninger som Helse Sør-Øst ikke har herre over. Det gjelder ikke minst forutsetningene om at et underfinansiert kommunalt helsetilbud skal ta hånd om barselkvinner og pasienter som er rekonvalesenter.

«Jeg ser med gru fram til en anleggsperiode på ca. 10 år som vil berøre hele nabolaget.»

Til slutt: Saken er lagt fram som en ordinær reguleringsplan. Som sådan burde den være behandlet av Oslo kommune på vanlig demokratisk måte.