Høringssvar fra Johan Pillgram-Larsen

Dato: 08.07.2022

Til: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra: Johan Pillgram-Larsen

Ad: Planene for Nye Rikshospitalet, høringssvar.

Dato: 8. juli 2022

Planene fra Helse Sør Øst for ny sykehusstruktur i Oslo har vært til høring. Plan- og Bygningsetaten i Oslo har hatt innsigelser. Det er foreslått forandringer. Men det vesentligste gjenstår, nedleggelse av Ullevål sykehus deling av kirurgiske akuttfunksjoner og traumatologi på nytt Rikshospital og Aker sykehus.

Min bakgrunn er som overlege i thoraxkirurgi ved Ullevål Sykehus og seksjonsoverlege i traumatologi. Jeg har vært heldig i å få være instrumentell i oppbyggingen av Ullevål til et traumesenter, det vil si akuttsykehus organisert for mottak av alle typer skader og med formalisert utdanning og forskning. Dette krever relevante kirurgiske spesialiteter og laboratorier til stede. Modellen har vært inspirert av de amerikanske traumesentra. Jeg har hatt flere studieopphold ved slike.

Behandlingsresultatene ved Ullevål sykehus er dokumentert meget gode i internasjonal sammenheng. Dette har vi sett også ved masseskader. Resultatene blir fortløpende dokumentert på pasientnivå og materialet analyseres statistisk. Ullevål sykehus tilfredsstiller kravene til «Level one trauma center», høyeste rangering. Det vil det ikke gjøre ved en nedskalering.

Når man etablerer en ny organisasjon for avansert behandling, som mottak av alvorlig skadede, tar det mange år før man ser bedring i resultatene. Regelmessig mottak av et betydelig antall traumepasienter er nødvendig for å oppnå ekspertise (øvelse gjør mester). Det er viktig at personell som behandler skadepasienter ser hele skalaen fra moderate skader til akutt livstruende. Tiden arbeider mot den kritisk skadede pasient. Man har ofte ikke tid til spesialundersøkelser, men må basere utredningen på klinisk erfaring. Antall traumepasienter som innlegges på Ullevål er i dag stort nok til å kunne sikre at rutinene blir vedlikeholdt, men for lite til å splittes opp.

Rikshospitalet fungerer som sykehus for avansert behandling av spesielle lidelser. Det medfører øyeblikkelig hjelp beredskap for hele landet, som for eksempel i transplantasjonskirurgien. At sykehuset har kunnet konsentrere seg om dette uten å være forstyrret av traumemottak, har vært en velfungerende modell man ikke bør rokke ved. Den omfattende byggevirksomheten som planlegges vil forstyrre driften ved Rikshospitalet i alvorlig grad. Omorganiseringer distraherer det faglige arbeid.

Å klemme svære bygninger inn på en trang tomt og å ikke benytte seg av utbyggingsmulighetene på Ullevål, er en tungvint måte å møte Oslos sykehusutfordringer på.

En ikke direkte faglig innvending er at nybygget på Gaustad vil bli et fremmedgjørende monstersykehus, slik jeg har sett i utenlandske storbyer. At by-silhuetten blir ødelagt for generasjoner fremover, bør tas med i vurderingen. Det nye Rikshospitalet slik det ligger nå, gir med sin utforming et vennlig inntrykk. Med sitt vide inngangsparti ønsker det velkommen. Jeg har sett at høye bygninger gir utfordringer i det daglige arbeide med forflytning av personell og pasienter. Lengre avstander i samme plan er bedre.

Det har vært påpekt at det allerede er brukt stort beløp på planleggingen. Det er ikke et argument for å bruke mere penger på en subgunstig løsning. Mange personer har så langt vært involvert i planleggingen. Det er blitt brukt som argument for å fortsette. At noe har vært gjort lenge eller av mange er ikke et argument for å fortsette i samme spor hvis det er uheldig.

Adkomsten til Rikshospitalet er ikke gunstig der det ligger i skogkanten med én adkomstvei. Et traumesykehus skal ligge sentralt. Nedleggelse av Ullevål Sykehus og nedskalering av Rikshospitalets landsfunksjon og med deling av traumesenterfunksjonen til Rikshospitalet og Aker, er en dårlig plan. Den planlagte løsningen av Oslos sykehusutfordringer innebærer faglig risiko for traumebehandlingen. Den risikoen bør man ikke ta, da det finnes alternativ løsning.

Johan Pillgram-Larsen

Seksjonsoverlege i thoraxkirurgi og i traumatologi, Ullevål universitetssykehus (P)

Forsvarets overlege i kirurgi (P)