Høringssvar fra Kristiansand kommune

Dato: 01.03.2019

Utkast til retningslinje for farmasøytutdanningene

  1. 1) I hvilken grad vurderes utkast til retningslinje å være i tråd med tjenestenes fremtidige kompetansebehov?

    I stor grad

    Kommentar:

    Det er et bra utkast og svarer ut også i forhold til kommunehelsetjenestens behov.

  2. 2) I hvilken grad vurderes utkast til retningslinje å være i tråd med brukernes fremtidige behov for kompetanse i tjenestene? Vi ber særlig brukerorganisasjoner gi innspill på dette spørsmålet.

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  3. 3) Hvordan vurderes graden av detaljering med hensyn til utdanningsinstitusjonenes behov for autonomi (mulighet for lokal tilpasning)? Vi ber særlig utdanningsinstitusjonene gi innspill på dette spørsmålet.

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  4. 4) Formålet med retningslinjen er å sikre at kandidater med samme utdanning får samme sluttkompetanse uavhengig hvilken utdanningsinstitusjon de er utdannet ved. Hvordan vurderes dette å være ivaretatt i læringsutbyttebeskrivelsene?

    I stor grad

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  5. 5) Er det kompetanse som mangler i høringsutkastet til retningslinje?

    Ja

    Kommentar:

    Del II (både a og b) Pasientsikkerhet og kvalitetssikring Her ønskes fokus på pasientsikkerhet (i helsetjenestene for eks.) - i forhold til legemiddelbruk , og ikke kun «produktsikkerhet». Del III (både a og b) Kommunikasjon, samarbeid og tverrprofesjonell samhandling Vi trenger at den nye «generasjonen» farmasøyter, sammen med andre profesjoner, får helsetjenestene til å endre synet på bruk av legemidler. Det blir spennende å se hvordan del III (både bachelor og master) vektes i forhold til den mer klassiske farmasifaglige /helse- delen. Det kommer ikke frem av retningslinjen da det er opp til hvert lærested kan beslutte? Del V (i mastergradbeskrivelsen b) Vitenskapsteori, forskningsmetode og innovasjon. Det hadde vært bra om «forskningsfeltet» var bredere, og inkluderte «samfunnsfarmasøytiske emner». (Generelt bruker vi legemidler for mye og for lenge, med for liten evaluering, og alt for lite seponeres.) Studentene bør lærer mer om spriket mellom «korrekt bruk av legemidler og det som er anbefalt» og «hverdagen i helseNorge», mens de studerer/skriver master. På denne måten, kan farmasøyter i større grad enn før, utfordres og ta ansvar for til å finne gjennomførbare løsninger, som er gode. (Det jeg mener slipper man masterstudenter inn på sykehjem for å gjennomgå NorGep på alle beboeres legemiddellister – eller START/STOPP-listen i hjemmesykepleien, så ville studentene få en mer bevist holdning til hvordan legemidlene håndteres og brukes etter at de er utlevert fra apotek. Profesjonen kunne på en annen måte enn tidligere være med på å finne løsninger på noen utfordringer vi har i helse Norge/kommune Norge. Om man kun har masterstudenter på de rene «farmasi-fagene» Nye legemidler – klinisk utprøving – dokumentasjon før markedsføring av legemidler, (masterbeskrivelse del V), mister man en viktig del av «legemiddelverden»- nemlig delen hvor legemidlene brukes. (Med forbehold om at det er masteroppgaven som ligger inn i del V(?)). Kunnskap om «Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp» når de var ferdige

  6. 6) Er det innhold som bør tas ut av høringsutkastet til retningslinje?

    Nei

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  7. 7) Praksisstudier kan beskrives i retningslinjen, men skal da beskrives på et overordnet nivå. Detaljert beskrivelse av praksisstudiene skal skje ved den enkelte utdanningsinstitusjon. Er retningslinjens beskrivelse av praksisstudier hensiktsmessig?

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  8. 8) I hvilken grad er kravene i retningslinjens del a (bachelorgrad i farmasi) gjennomførbare innenfor rammene av en bachelorgrad? Vi ber særlig utdanningsinstitusjonene gi innspill på dette spørsmålet.

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  9. 9) I hvilken grad er kravene i retningslinjens del b (mastergrad i farmasi) gjennomførbare innenfor rammene av en mastergrad? Vi ber særlig utdanningsinstitusjonene gi innspill på dette spørsmålet.

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)

  10. I hvilken grad vurderes utkastet til retningslinje å ivareta kompetanse om samiske brukeres rett og behov for språklig og kulturelt tilrettelagte tjenester?

    (ikke tatt stilling til)

    Kommentar:

    (ingen kommentar lagt inn)