Høyringssvar frå nye Nærøysund kommune

Dato: 11.07.2019

Høringsuttalelse fra KS til Finansdepartementet - Eiendomsskatt ved kommunesammenslåing

1. Innledning

Det vises til Finansdepartementets høringsnotat av 12. april 2019 der det foreslås endringer i eiendomsskatteloven § 13. Høringsfristen er 12. juli 2019.

Nytt § 13 tredje ledd forslås å lyde: «Ved samanslåing av kommunar gjeld særskilde reglar for auke av skattesatsane i ein overgangsperiode på inntil 3 år. Overgangsperioden skal nyttast til å samordne skattesatsane. For bustad og fritidsbustad kan skatten ikkje aukast med meir enn kr 1 for kvart 1 000 av takstverdet per år. For næringseigedom og eigedom som nemnt i § 3c og § 4 tredje ledd kan skatten ikkje autakst med meir enn kr 2 for kvart kr 1 000 av takstverdet per år. Auken i skattesatane må begynne første året av, og fordelast jamnt over heile overgangsperioden. Første året etter utløpet av overgangsperioden skal eigedomsskatten være lik i heile kommunen.»

2. Sammendrag

· Nye Nærøysund kommune støtter ikke de foreslåtte endringer i eiendomsskatteloven da endringene medfører et umulig takseringsarbeid for kommunene innen den gitte tidsrammen. Vi er likevel positiv til at det foreslås en overgangsordning på 3 år.

· Forslaget vil medføre et umulig hastverksarbeid for kommuner som allerede har innrettet seg etter forskrifter om kommunesammenslåingen gitt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

· Nye Nærøysund mener at kommunene mister nødvendig fleksibilitet og handlingsrom som ligger til grunn for det kommunale selvstyre i og med at ordningen foreslås å gjøres obligatorisk med gitte skattesatsøkninger i hele den foreslåtte overgangsperioden.

· Nye Nærøysund mener at man ikke må bindes opp til at harmonisering må skje jevnt over en 3 års periode dersom den kan skje tidligere, og at det må det ved full harmonisering før 3-års fristen må være mulig å vedta ytterligere økning i eiendomsskattesatsene innenfor maks sats også i overgangsperioden.

3. Merknader til lovforslaget

Finansdepartementet har (med forbehold) overfor KS bekreftet at det må gjennomføres en taksering også i de kommunesammenslåingene der alle kommuner har eiendomsskatt forut for kommunesammenslåingen, men der takseringstidspunktet/verdimålingstidspunktet er forskjellig i de ulike kommunene. Høringsnotatet gir ingen eksempler på, eller nevner tilfeller der taksering må gjennomføres før utskriving av eiendomsskatten i 2020.

Dersom lovforslaget innebærer at kommunene som skal gjennomføre en kommunesammenslåing i 2020, innen utgangen av juni 2020 må gjennomføre ny fullstendig før utskriving av eiendomsskatten i 2020, vil dette ikke være mulig å gjennomføre med den tidslinjen kommunene da må følge dersom lovforslaget blir vedtatt ved Statsbudsjettet i oktober 2019. Takseringsarbeidet er en omfattende prosess som må planlegges godt i forkant. Videre vil de fleste kommuner være avhengig av å kjøpe takseringstjenester eksternt i en størrelsesorden som gjør at oppdraget må ut på anbud, med det tidsaspektet som det medfører.

I nye Nærøysund kommune er det to års forskjell mellom når det ble foretatt ny taksering. Den siste takseringen ble foretatt i Nærøy med virkning fra 2018. Det ble da tatt utgangspunkt i gjeldende retningslinjer til Vikna kommune, nettopp for å slippe å måtte taksere alle eiendommer på nytt ved en kommunesammenslåing.

Vi stiller oss allikevel kritisk til den tidsaksen med hensyn til ny taksering forslaget til lovendring innebærer.

Et lovvedtak som fattes ca 6 måneder før utskrivingsfristen, og som innebærer at det må gjennomføres et så omfattende takseringsarbeid som det legges opp til her, vil ikke være forsvarlig. Fastsettelse av en rekke takster i løpet av svært kort tid vil medføre dårlig kvalitet på takstene, omfattende klagebehandling for kommunene og stor grad av uforutsigbarhet for skattyterne inntil endelige takster er fastsatt etter gjennomført klagebehandling. Dette er verken kommunene eller skattyterne tjent med.

For at kommunene skal kunne fastsette riktige takster er det viktig med forutsigbarhet i lovverket slik at kommunenes taksering blir forsvarlig, og man kan bruke den tiden som er nødvendig.

Nye Nærøysund finner det positivt at det er foreslått en overgangsordning for eiendomsskattesatsene. En utvidelse av overgangsordningen til 3 år ser vi imidlertid på som positivt. Det må da også innebære at man kan bruke overgangsperioden på å harmonisere eiendomsskattetakstene, også dersom man må foreta ny taksering for å oppnå full harmonisering.

Nye Nærøysund mener at kommunene mister nødvendig fleksibilitet og handlingsrom som ligger til grunn for det kommunale selvstyre i og med at ordningen foreslås å gjøres obligatorisk med gitte skattesatsøkninger i hele den foreslåtte overgangsperioden.

Vi mener at dersom eiendomsskattesatsene harmoniseres før det er gått 3 år må det være mulig å vedta ytterligere økning i eiendomsskattesatsene innenfor maks sats, og at man ikke bindes opp til at harmonisering må skje over en 3 års periode dersom den kan skje tidligere. Dersom det er en forskjell i dagens satser på 1 promille, må det kunne skje en harmonisering i 2020, og man vil måtte stå fritt for evt ytterligere økninger i løpet av overgangsperioden i den nye kommunen.

Reduksjonsfaktor på minimum 30 % fra 2020

Nye Nærøysund velger også kommentere kort usikkerheten rundt innføring av reduksjonsfaktor på minimum 30 % fra 2020 for bolig- og fritidseiendom. Ved fastsettelse av nye skattetakster har mange kommuner lagt inn en «reduksjonsfaktor/sikkerhetsmargin» for å sikre at takstene ligger under omsetningsverdi på eiendommen. Innføring av 30 % reduksjonsfaktor vil derfor kunne slå forskjellig ut med bakgrunn i de vedtatte skattetakstene, alt etter om man allerede har foretatt en reduksjon (innarbeidet en sikkerhetsmargin) i de vedtatte skattetakster. Vi mener derfor at en reduksjonsfaktor på 30 % bør innføres først ved neste taksering for å sikre uheldige utslag i grunnlag for beregning av eiendomsskatt. Uklarheter og usikkerhet rundt grunnlag for beregning av reduksjonsfaktor vil kunne medføre et stor antall klager og ekstraarbeid for kommunen, med fare for at man vil kunne få flere saker som vil kunne havne i rettsapparatet for avgjørelse.

Nye Nærøysund kommune, den 11.7.2019

v/rådmenn i Vikna og Nærøy kommune og påtroppende rådmann i Nærøysund kommune.