Historisk arkiv

UN-HABITAT og norsk utviklingspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

United Nations Human Settlements Programme

UN-HABITAT (United Nations Human Settlements Programme) leder koordinering av alle bosettingsaktivitetene i FN-systemet.

 


* Tall fra 2003. Alle øvrige tall fra 2004

1. Mandat og virkeområder

UN-HABITAT leder koordinering av alle bosettingsaktivitetene i FN-systemet. UN-HABITAT var sterkt svekket etter UNHABITAT II konferansen i 1996 pga. en rekke finansielle og administrative problemer. Det ble satt i gang et revitaliseringsarbeid ledet av avdelingsdirektør Per Bakken fra Miljøverndepartementet. Norge bidro med ca. 2 mill NOK til dette arbeidet. UN-HABITAT ble oppgradert fra bosettingssenter til fullverdig FN-program på FNs 56. generalforsamling i 2001. Bosettingskommisjonen ble da omgjort til et styre, som møtes annethvert år. Det første ordinære styremøtet ble avholdt i Nairobi 5.-9.mai 2003.

UN-HABITATs arbeid er konsentrert om følgende områder:

• Arbeide for en menneskeverdig og rettslig sikker bolig for alle

• Bedret styresett i byer og bynære områder

• Reduksjon av fattigdom i byer og bynære områder.

2. Viktige prioriteringer

De enorme utfordringene knyttet til den globalt akselererende urbaniseringen og feminiseringen av fattigdommen, står sentralt i UN-HABITATs arbeid.

Mål: en mer helhetlig tilnærming til kampen mot fattigdommen med særlig fokus på å bedre situasjonen for fattige, særlig kvinner, i byene i utviklingslandene, m.h.t. rett til å eie og arve land, å delta i lokale styrings- og beslutningsorganer og å få tilgang til mikrokreditt osv.

"Spydspiss" i kampen mot fattigdommen er en global kampanje for sikker bolig og godt styresett i byene.

"Cities Alliance" - initiativet er et samarbeid mellom Verdensbanken, store bilaterale givere og UN-HABITAT for å bedre levekårene for fattige i storbyer. UN-HABITAT samarbeider også med andre FN-organisasjoner, lokale myndigheter og det sivile samfunn.

UN-HABITAT arbeider for å integrere representasjoner i UNDPs landkontor.

3. Norsk politikk overfor UN-HABITAT

Norge vil bidra til at problemene i byene i utviklingslandene får større oppmerksomhet, og vil legge vekt på tiltak mot urban fattigdom i bistanden som ledd i oppfølgingen av tusenårsmålene. UN-HABITAT blir i den sammenheng en sentral organisasjon.

• Norge har bidratt til at UN-HABITAT ble etablert som fullverdig FN-program i 2003.

• Norge har bidratt til å sette vann- og sanitær høyere på UN-HABITATs dagsorden, og tok bl. a. initiativ til å opprette et egen flergiverfond for dette formålet.

• Norge vil arbeide for at UN-HABITAT kan være en modell for hvordan mindre FN-organisasjoner kan arbeide tett med UNDP, bl. a. for å sikre dialog på landnivå.

Norge vil styrke dialogen om giverharmonisering og FN-reform både på hovedkvarternivå og i samarbeidsland, basert på forslagene i likesinnetpapiret om FN-reform (Utstein+papiret) fra 2004. Blant de prioriterte områdene, kan nevnes:

• Sikre at innsatsen på landnivå er koordinert gjennom FNs felles utviklingsrammeverk (UNDAF) og tilordnet nasjonale planer og fattigdomsstrategier.

• Arbeide for økt harmonisering mellom FN-organisasjonene gjennom felles programmer, felles landkontor og felles bruk av ressurser og tjenester.

4. Oppnådde resultater 2004

• Det ble i 2004 underskrevet en rammeavtale mellom Norge og UN-HABITAT som definerer overordnede mål for samarbeidet.

• Norge tok initiativ til at det første Advisory Board møtet i flergiverfondet for vann og sanitære forhold (WSTF) fant sted i 2004.

• Ambassaden i Nairobi ble styrket med en ambassadesekretær for å arbeide med oppfølging av multilaterale organisasjoner.

5. Norske initiativ i 2005

• Gjennomføre et første felles samrådsmøte med UN-HABITAT sammen med likesinnede land, for å styrke samarbeidet med programmet.

• På UN-HABITATs styremøte i april ta initiativ til at det utvikles retningslinjer for fattigdomsorientering på lik linje med andre programmer.

• Arbeide for sterkere harmonisering mellom FN-organisasjonene på landnivå gjennom felles landprogram og landkontor.

• Arbeide for at de fattiges rett til eiendom formaliseres.