Rammeverk for sirkulær økonomi

Rammeverk for å følge utviklingen av den sirkulære økonomien

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 13.02.2018

Spesialutvalg: Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Sammendrag av innhold

Meldingen om et rammeverk for å følge utviklingen for den sirkulær økonomien ble lagt fram av Europakommisjonen 16. januar 2018. Dette rammeverket ble varslet i EUs handlingsplan for sirkulær økonomi fra 2. desember 2015 (KOM(2015)614).

Rammeverket gjør det mulig å overvåke trender og se utviklingsmønstre i medlemslandene. Det er etablert et sett med ti indikatorer fordelt på fire grupper:

Produksjon og forbruk

1. EUs selvforsyningsgrad med råstoff.

2. Grønne offentlige anskaffelser (indikator under utvikling).

3. Avfallsgenerering.

4. Matavfall (indikator under utvikling).

Avfallsbehandling

5. Materialgjenvinningsgrad, overordnet.

6. Materialgjenvinningsgrad, for ulike avfallsstrømmer.

Gjenvunnet materiale

7. Bidrag av gjenvunnet materiale til råstoffbehov.

8. Handel i gjenvunnet råvare.

Konkurransedyktighet og innovasjon

9. Private investeringer, jobber og brutto verdiøkning.

10. Patenter.

Indikatorene ble valgt ut basert bl.a. på grunnlag av tilgjengelige data, relevans og robusthet. Det har vært en avholdt en offentlig høring der Kommisjonen har åpnet for innspill til et veikart for prosessen.

Meldingen fastsetter status for utviklingen av den sirkulære økonomien i EU (baseline) og angir nøkkeltall og utvikling for disse indikatorene. Innen produksjon og forbruk har EU hittil gjort visse framskritt, f.eks. i form av at det genereres mindre avfall. Det er likevel betraktelig rom for å redusere gapet mellom medlemslandene og mellom ulike materialtyper. Det er videre identifisert en positiv utvikling i retning av mer materialgjenvinning og biologisk behandling av avfall, men samtidig et betydelig rom for forbedringer og reduksjon av forskjeller mellom medlemslandene og avfallsstrømmer. Etterspørselen etter materialgjenvunnet råvare er idag liten og utgjør omlag 10 prosent av den totale råvareetterspørselen. Det er imidlertid økt handel med materialgjenvunnet råvare i EU og mellom EU og tredjeland. For indikatorer knyttet til konkurransekraft og innovasjon viser meldingen at det er positiv utvikling, med flere arbeidsplasser, brutto verdiøkning og flere patenter for materialgjenvinning og materialgjenvunnet råvare.

Indikatorene vil oppdateres kontinuerlig på en nettside for rammeverket: http://ec.europa.eu/eurostat/web/circular-economy. Nettsiden har verktøy for å følge utviklingen og informasjon om metodikk, datakilder, definisjoner og standarder for publisering. I dialog med medlemslandene og interessenter ønsker Kommisjonen å videreutvikle rammeverket i årene framover.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Politiske dokumenter
KOM-nr.: KOM(2018)29
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker