Skipsutstyrsdirektivet: gjennomføringsbestemmelser om elektronisk merking

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/608 av 19. april 2018 om tekniske kriterier for elektroniske merker til skipsutstyr

Commission Implementing Regulation (EU) 2018/608 of 19 April 2018 laying down technical criteria for electronic tags for marine equipment

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 08.06.2018

Spesialutvalg: Handelsforenklinger

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XXXII. Skipsutstyr

Status

Vedtatt i EU, til vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Direktiv 2014/90/EU legger opp til at elektronisk merking av skipsutstyr kan innføres som et frivillig alternativ for enkelte typer skipsutstyr. Det vil være opp til produsenten om produsenten ønsker å bruke systemet med elektronisk merking. I tråd med direktiv 2014/90/EU ble det gjenomført en studie som viser at bransjen er positiv til elektronisk merking. 

Forordning 2018/608 regulerer tekniske krav og spesifikasjoner for elektronisk merking av skipsutstyr, og angir to alternative tekniske løsninger; Data matrix kode eller Radiofrekvensidentifikasjon (RFID). Elektronisk merking tillatter lagring av store mengder informasjon på små områder, og er vurdert velegnet på de fleste produktkategoriene som omfattes av skipsutstyrsdirektivet. Slik merking kan gi markedsdeltakere bedre oversikt over egne produkter, vanskeliggjøre forfalskninger samt å gjøre det lettere for rederier å ha oversikt over utstyr som plasseres om bord. Det vil også kunne forenkle kontrolloppgaver til markedstilsynsmyndigheter.  

Forordning 2018/608 må ses i sammenheng med delegert kommisjonsforordning 2018/414 som angir hvilke produkter som kan merkes på denne måten. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen må gjennomføres i norsk rett. Det er naturlig å ta den inn i forskrift 30. august 2016 nr. 1042 om skipsutstyr.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Ordningen med elektronisk tagging er frivillig, og de tekniske løsningene som er valgt er velkjente og relativt lite kostbare løsninger. Ordningen har flere fordeler både for markedsdeltakere, rederi og markedstilsynsmyndigheter. 

Sakkyndige instansers merknader

Produsenter av skipsutstyr har vært representert gjennom internasjonale interesseorganisasjoner i forarbeidet til de nevnte rettsaktene. Fra Kommisjonens side har det også vært gjennomført en grundig kost/nyttevurdering.

Vurdering

Rettsakten er relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2018/608/EU
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32018R0608

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 01.06.2018
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: