Karminsyre (E 120) i kjøttprodukter fra den fransk delen av Karibia.
Kommisjonsforordning (EU) 2019/ 800 av 17.mai 2019 om endring av vedlegg II i forordning (EF) nr. 1333/2008 som utvider bruken av karminsyre, karmin (E 120) i visse kjøttprodukter ansett som tradisjonelle produkter i franske oversjøiske territorier
Commission Regulation (EU)2019/800 of 17 May amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the extension of the use of carminic acid, carmine (E 120) in certain meat products traditional in French Overseas Territories
EØS-notat | 04.10.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 19.03.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 01.04.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. september 2019.
Sammendrag av innhold
Saken gjelder godkjenning av karminsyre (E 120) i kjøttprodukter som hovedsakelig selges i den fransk delen av Karibia. Fargestoffet karminsyre (E120) blir brukt i tradisjonelle kreolske kjøttvarer i den franske delen av Karibia.
I forordning 2019/800 blir karminsyre godkjent i tradisjonelle kreolske saltede kjøttvarer; saltet snute, hale og knoke fra svin og saltet «parleon» (del av skulderen på storfe).
Karminsyre (E 120) i kategori 8.3.1 «ikke varmebehandlede kjøttprodukter" kan nå benyttes i slakteavfall som «groin de porc à la créole, queue de porc à la créole, pied de porc à la créole and paleron de boeuf à la créole». Disse produktene selges, hovedsakelig, i den fransk delen av Karibia.
Karminsyre (E120) er godkjent i kategori 8.3.1 «ikke varmebehandlede kjøttprodukter i følgende produkter, pølser med 100 mg/kg, i chorizo/salchichon med 200 mg/kg og i pastrumas med Q.S. En ny rad rett under paraoransje (E110) vil karminsyre bli oppført med brukermengde opp til 50 mg/kg og med begrensning/unntak bare i tradisjonelle kreolske saltede kjøttvarer; saltet snute, hale og knoke fra svin og saltet «parleon» (del av skulderen på storfe). Disse produktene blir spist etter utvanning og koking.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndighet, næring eller forbruker.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Tradisjonelle kreolske saltede kjøttvarer er ikke vanlige produkter på Norge. Godkjenningen av karminsyre i de disse kreolske kjøttvarene vil ikke føre til en økt helsemessig risiko av betydning.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | 2019/800 |
Rettsaktnr.: | |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32019R0800 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 08.03.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 19.04.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 19.04.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 27.09.2019 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 220/2019 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 29.05.2019 |
Høringsfrist: | 24.07.2019 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |