Vet - ASF info om godkjente virksomheter

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2019/1887 av 7. november 2019 som endrer gjennomføringsbeslutning 2014/709/EU når det gjelder tilgjengelighet og oppdatering av informasjon på lista over godkjente virksomheter

Commission Implementing Decision (EU) 2019/1887 of 7 November 2019 amending Implementing Decision 2014/709/EU as regards the availability and timeliness of information on the list of approved establishments

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 14.11.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 18.11.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten skal gjennomføres i EFTA-landene samtidig med at den trer i kraft i EU.

Sammendrag av innhold

Afrikansk svinepest (ASF) er en virussykdom hos griser, både tamme og viltlevende. Sykdommen kan spres mellom medlemsland ved handel med levende gris og produkter fra gris. Utbrudd av afrikansk svinepest i de baltiske landene i 2014 førte til fastsettelse av beslutning 2014/709/EU.

En av bestemmelsene i beslutningen er at informasjon om virksomheter (slakterier og nedskjæringsvirksomheter) godkjent for å sende svinekjøtt ut av landet, skal publiseres på en offentlig tilgjengelig nettside. Bestemmelsen sier videre at denne informasjonen skal oppdateres minst hver 6. måned. Rettsakten endrer dette til at informasjonen på nettsiden nå skal oppdateres så raskt som mulig etter en endring.

Merknader

Rettslige konsekvenser

Bestemmelsene i rettsakten er rettet mot land som har afrikansk svinepest og som er listeført i vedlegget til beslutning 2014/709/EU. Norge har ikke hatt utbrudd av afrikansk svinepest og Norge omfattes derfor ikke av disse bestemmelsene. Denne rettsakten medfører derfor ingen endring av norsk regelverk. Informasjon om rettsakten legges ut på Mattilsynets nettsider. Se link under "annen dokumentasjon".

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser verken for myndigheter, næringen eller forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Mattilsynet vurderer det som positivt at listen over godkjente virksomheter for forsendelse av svinekjøtt ut av berørte medlemsland skal oppdateres hyppigere. Tilgjengelig og oppdatert informasjon om dette er viktig for å unngå smittespredning.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2019/1887
Celexnr.: 32019D1887

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 11.11.2019
Dato for faktisk gjennomføring: 14.11.2019
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker