Vet - unntak for tilbakeførsel av visse hov- og klauvdyr etter utstilling i tredjeland

Kommisjonens delegerte forordning (EU) 2022/54 av 21. oktober 2021 som endrer delegert forordning (EU) 2020/692 med ytterligere krav ved import til EØS av visse hov- og klauvdyr med opprinnelse i EØS som flyttes til et tredjeland eller terretorium for deltagelse i arrangementer, utstillinger, framvisninger og show, for deretter å flyttes tilbake til EØS

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/54 of 21 October 2021 amending Delegated Regulation (EU) 2020/692 as regards additional requirements for the entry into the Union of certain ungulates which originate in the Union, are moved to a third country or territory to participate in events, exhibitions, displays and shows and are then moved back to the Union

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 08.11.2021

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 15.12.2021

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Dyrehelseforordningen (EU) 2016/429 gir blant annet bestemmelser om dyrehelsekrav ved import av dyr, avlsmateriale og animalske produkter (forsendelser) fra tredjeland til EØS. Utfyllende bestemmelser om dyrehelsekrav ved import av slike forsendelser er gitt i forordning (EU) 2020/692.

Rettsakten endrer forordning (EU) 2020/692 ved at det åpnes for tilbakeførsel av visse hov- og klauvdyr som har opprinnelse i EØS-området, er flyttet til et tredjeland for deltagelse på arrangementer, utstillinger, framvisninger og show, for deretter å flyttes tilbake til opprinnelseslandet. Ved slik tilbakeførsel gjøres det unntak fra noen av de ordinære importkravene under visse vilkår. Tilsvarende bestemmelse finnes i artikkel 177 i forordningen for tilbakeførsel av hestedyr. Det har nå oppstått behov for å utvide denne bestemmelsen til også å omfatte storfe, sau og geit.

Vilkårene for at storfe, sau og geit kan tilbakeføres til et EØS-land etter en midlertidig eksport fra EØS-området for deltagelse på arrangementer, utstillinger, framvisninger og show er at:

  • Oppholdet i tredjelandet ikke er lenger enn 15 dager. 
  • Tredjelandet er listeført for import av den relevante arten.
  • Anlegget der arrangementet finner sted, tilfredsstiller kravene for oppsamlingssentraler for hov- og klauvdyr i tredjeland, samt kravene for import av hov- og klauvdyr gjennom hele oppholdsperioden.
  • Transport av dyrene til og fra anlegget er i henhold til transportbestemmelsene i artikkel 17 i forordningen, samt at dyrene ikke lastes av i et annet tredjeland under transporten.
  • Dyrene ikke har kontakt med dyr av lavere helsestatus fra de sendes fra EØS-landet til de returnerer til EØS-landet.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil gjennomføres i dyreimportforskriften og krever en endring av denne. Denne forskriften er per dags dato ikke fastsatt.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet vurderer at de foreslåtte endringene ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet vurderer at dyrehelserisikoen ved midlertidig eksport og tilbakeførsel av storfe, sau og geit som deltar på arrangementer, utstillinger, framvisninger og show er minimal med de vilkårene som stilles for slik forflytning. I tillegg er omfanget av slike forflytninger veldig lite, noe som ytterligere reduserer risikoen.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2022/54
Basis rettsaktnr.: 2020/692
Celexnr.: 32022R0054

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 02.11.2021
Frist returnering standardskjema: 22.02.2022
Dato returnert standardskjema: 07.01.2022
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker