Ny mat - korrigering av unionslisten
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2852 av 20.desember 2023 om retting av gjennomføringsforordning (EU) 2023/1581 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til bruksvilkårene for astaxantinrik oleoresin fra Haematococcus pluvialisalger som nytt næringsmiddel
Commission Implementing Regulation (EU) 2023/ 2852 of 20 December correcting Implementing Regulation (EU) 2023/1581 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the conditions of use of the novel food ‘astaxanthin-rich oleoresin from Haematococcus pluvialis algae’
EØS-notat | 17.07.2024 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 14.12.2023
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 05.01.2024
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Astaxanthinrikt oleoresin fra algen Haematococcus pluvialis er godkjent som ny mat og oppført i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Ny mat-ingrediensen ble første gang godkjent under den gamle ny mat-forordningen. Så ble det ved endringsforordning 2023/1581 innført spesifikke merkekrav for å sikre at det totale inntaket av astaxanthin er trygt. I denne forordningen ble det gitt overgangsbestemmelser for produkter omsatt i tråd med produkter godkjent ved forordning 2021/1377. Ved en feil ble ikke alle produkter som var lovlig på markedet før forordning 2023/1581 trådte i kraft omfattet av overgangsbestemmelsene. Forordningen retter opp dette, og får tilbakevirkende kraft, slik at den gjelder fra forordning 2023/1581 trådte i kraft.
Kosttilskudd som inneholder 8,0 mg astaxanthin eller mindre, og som er ment for den generelle befolkningen over 14 år, og som oppfyller kravene i forordning 2021/1377, vil dermed fortsatt kunne settes på markedet inntil 1. februar 2024 og kan omsettes inntil holdbarhetsdatoen utløper.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabelt
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2023/2852 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32023R2852 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 08.12.2023 |
Frist returnering standardskjema: | 19.01.2024 |
Dato returnert standardskjema: | |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 05.07.2024 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 159/2024 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | 08.07.2024 |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: | 17.07.2024 |