Tilsetningsstoffer til næringsmidler, korrigering av portugisisk språkversjon av vedleggene II og III i forordning (EF) nr. 1333/2008

Kommisjonsforordning (EU) 2024/843 av 6. mars 2024 om korrigering av den portugisiske språkversjonen av vedleggene II og III i Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler

Commission Regulation (EU) 2024/843 of 6 March 2024 correcting the Portuguese language version of Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council on food additives

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 18.12.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 05.01.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen går etter den såkalte "hurtigprosedyren".

Forordningen korrigerer feil i den portugisiske oversettelsen av to begreper som er brukt i unionslistene i vedleggene II og III i forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler, over henholdsvis godkjente tilsetingsstoffer til næringsmidler og over godkjente tilsetningsstoffer, herunder bærere, som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer, aromaer og næringsstoffer i næringsmidler.

Feilene gjelder bare den portugisiske språkversjonen av forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Feilene har betydning for innholdet i de aktuelle bestemmelsene, ettersom feilene uriktig snevrer inn omfanget av produkter de aktuelle tilsetningsstoffene kan brukes i.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Underkomiteene I-IV i EFTA/EØS har bestemt at alle rettsakter som korrigerer ulike språkversjoner av rettsaker som tidligere er tatt inn i EØS-avtaleverket, skal anses som EØS-relevante, og dermed også tas inn i EØS-avtaleverket.

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har imidlertid opplyst at de ikke forventer at slike rettsakter gjennomførers i nasjonal rett i EØS-/EFTA-statene og at det derfor heller ikke er nødvendig med utfylling og innsending av såkalte "Form 1", forutsatt at disse rettsaktene ikke påvirker innholdet i det aktuelle regelverket.

Det er derfor ikke nødvendig å gjennomføre denne forordningen i norsk rett, selv om den tas inn i EØS-avtaleverket.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Vi kan ikke se at forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2024/843
Basis rettsaktnr.: 2008/1333
Celexnr.: 32024R0843

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 01.12.2023
Frist returnering standardskjema: 12.01.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker