Endringer i listen over høyrisikoland i vedlegg til hvitvaskingsdirektivet

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/410 av 19. desember 2022 om endring av delegert forordning (EU) 2016/1675 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2015/849 med hensyn til å tilføye Den demokratiske republikken Kongo, Gibraltar, Mosambik, Tanzania og De forente arabiske emirater til tabellen i punkt I i vedlegget og slette Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe fra tabellen

Commission Delegated Regulation (EU) 2023/410 of 19 December 2022 amending Delegated Regulation (EU) 2016/1675 as regards adding the Democratic Republic of the Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania and the United Arab Emirates to Table I of the Annex to Delegated Regulation (EU) 2016/1675 and deleting Nicaragua, Pakistan and Zimbabwe from that table

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 28.02.2023

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

Forordningen har trådt i kraft i EU, og er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen. Den materielle bestemmelsen er allerede gjennomført i Norge i hvitvaskingsforskriften.

Sammendrag av innhold

Fjerde hvitvaskingsdirektivs vedlegg over høyrisikoland (2016/1675) oppdateres jevnlig av Kommisjonen. En oppdatering fastsettes som en kommisjonsforordning. Kommisjonen har på grunnlag av sin analyse konkludert at følgende land bør legges til listen over tredjeland med strategiske mangler i sin ordning for bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering, som utgjør en vesentlig risiko for EUs finansielle system: Den demokratiske republikken Kongo, Gibraltar, Mosambik, Tanzania og De forente arabiske emirater.

Følgende land foreslås avlistet: Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe.

Personer og foretak som er rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket vil plikte å gjennomføre forsterkede kundetiltak etter hvitvaskingsforskriften § 4-10 dersom kundeforhold eller transaksjoner involverer de stater som listeføres. Likeledes vil slike plikter bortfalle, hva angår landene som er foreslått avlistet. Bestemmelsen har ingen andre rettslige konsekvenser.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Den materielle bestemmelsen er allerede gjennomført i Norge i hvitvaskingsforskriften. Oppdateringen må inntas i hvitvaskingsforskriften § 4-10.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten gir utfyllende bestemmelser til plikter som allerede følger av hovedrettsakten. Bestemmelsene forventes å ikke ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2022)9649
Rettsaktnr.: EU 2023/410
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32023R0410

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 14.02.2023
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: