ny mat - korrigering av unionslisten
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/65 av 6. januar 2023 om korrigeringer av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 om etablering av unionslisten over nye næringsmidler, gjennomføringsforordning (EU) 2018/1648 som godkjenner markedsføring av xylo-oligosakkarider som et nytt næringsmiddel, gjennomføringsforordning (EU) 2019/1686 som godkjenner utvidelse av bruken av basisk myseproteinisolat fra storfemelk som et nytt næringsmiddel, og gjennomføringsforordning (EU) 2021/96 som godkjenner markedsføring av 3'-sialyllaktosenatriumsalt som et nytt næringsmiddel
Commission Implementing Regulation (EU) 2023/65 of 6 January 2023 correcting Implementing Regulation (EU) 2017/2470 establishing the Union list of novel foods, Implementing Regulation (EU) 2018/1648 authorising the placing on the market of xylo-oligosaccharides as a novel food, Implementing Regulation (EU) 2019/1686 authorising the extension of use of bovine milk basic whey protein isolate as a novel food, and Implementing Regulation (EU) 2021/96 authorising the placing on the market of 3'-sialyllactose sodium salt as a novel food
EØS-notat | 02.06.2023 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 26.01.2023
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 21.04.2023
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen korrigerer feil i oppføringene i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), for
- Myseproteinisolat fra melk: Oppsettet i kolonnen for bruksvilkår i tabell 1 endres, slik at det klart framgår hvilke maksimumsgrenser som gjelder for hvilke matvarekategorier.
- 3-sykofyllaktose: Korrigering av feil maksimumsnivå for henholdsvis aromatiserte og ikke-aromatiserte fermenterte melkebaserte produkter i kolonnen for bruksvilkår i tabell 1.
- Galaktooligosakkarid: Bacillus circulans fjernes som kilde til enzymet beta-galaktosidase i beskrivelsen under spesifikasjonene i tabell 2.
- Xylo-oligosakkarider: «Vanninnhold» erstattes med «tørrstoff» i spesifikasjonen i tabell 2
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2023/65 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32023R0065 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 13.01.2023 |
Frist returnering standardskjema: | 24.02.2023 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |