Gjennomføringsforordning om administrative prosedyrer (knyttet til forordning om digitale markeder, DMA)

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/814 av 14. april 2023 om spesifikke ordninger for Kommisjonens gjennomføring av visse prosedyrer i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2022/1925

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/814 of 14 April 2023 on detailed arrangements for the conduct of certain proceedings by the Commission pursuant to Regulation (EU) 2022/1925 of the European Parliament and of the Council

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 11.07.2023

Spesialutvalg: Kommunikasjoner

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kommunal- og distriktsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XI. Elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Gjennomføringsforordning 2023/814 ble vedtatt 14. april 2023 og trådte i kraft 2. mai 2023. Gjennomføringsforordningen er gitt med hjemmel i Europaparlamentets og rådets forordning (EU) 2022/1925 av 14. september 2022 om åpne og rettferdige markeder i den digitale sektoren og om endring av direktiv (EU) 2019/1937 og (EU) 2020/1828 (forordning om digitale markeder (DMA)). Forordningen(e) er under vurdering i EØS-EFTA statene.

Sammendrag av innhold

Forordning om digitale markeder (DMA) gir kommisjonen hjemmel til å vedta gjennomføringsrettsakter som fastsetter detaljerte ordninger for anvendelsen av regelverket. Denne gjennomføringforordningen fastsetter særlig regler om varslinger (notifications), forespørsler, rapporter og andre innsendelser av opplysninger, herunder fastsettelse av ikrafttredelsesdatoer for varslinger og innlevering av opplysninger, og andre saksbehandlingsregler knyttet til DMA. Saksbehandlingsreglene inkluderer blant annet bestemmelser om format og maksimal lengde på dokumenter, bruk av språk og fremgangsmåte for overføring og mottak av dokumenter. Videre inneholder den bestemmelser om hva som skal inkluderes i ulike varslinger og tidsfrister. Gjennomføringsforordningen fastsetter også regler om utøvelsen av retten til å bli hørt, retten til innsyn i saksdokumenter, og bestemmelser knyttet til beskyttelse av forretningshemmeligheter. 

Gjennomføringsforordningen inneholder to vedlegg. Vedlegg 1 beskriver formkrav til varslinger knyttet til art. 3 (3) i DMA. Vedlegg 2 beskriver krav til format og lengde på dokumenter.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Gjennomføringsforordningen kan ikke tre i kraft før DMA er en del av EØS-avtalen og gjennomført i nasjonal rett.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføringsforordnigens saksbehandlingsregler medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser som ikke allerede er forutsatt at vil påløpe som følge av innføringen av DMA i norsk rett.

Sakkyndige instansers merknader

Konklusjon:

Forordningen anses EØS-relevant og er aktuell for innlemming i EØS-avtalen. Hvorvidt gjennomføringsforordningen er akseptabel vil bli vurdert sammen med DMA. 

Vurdering

Forordningen inneholder detaljerte saksbehandlingsregler knyttet til forordning om digitale markeder (DMA), og det vises til vurderingen i EØS-posisjonsnotat om DMA. EFTA-landene vurderer behovet for tilpasningstekst i DMA og det er for tidlig å ta stilling til om forordningen er akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/814/EU
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32023R0814

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 23.03.2023
Frist returnering standardskjema: 13.07.2023
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Til diskusjon
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker