Økodesign, revisjon av tjenere og datalagringsprodukter (2019/424)

Revisjonsstudie for økodesign tjenere og datalagringsprodukter

Ecodesign review study servers and data storage products

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 20.06.2023

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Olje- og energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

EU-kommisjonen har igangsatt en revisjonsstudie av økodesignforordningen for tjenere og datalagringsprodukter. Studien gjennomføres av en konsulent på vegne av kommisjonen. Studien startet i januar 2023 og ferdigstilles i juni 2024.

To tekniske interessentmøter er planlagt. Det første ble gjennomført i mars, og det neste er planlagt gjennomført i september 2023.

Begge interessentmøtene vil gjennomføres digitalt på Teams/Webex. Møte i Samrådsforum er planlagt å finne sted i mars 2024 i Brussel. Interessenter oppfordres til å registrere seg på hjemmesiden for studien Eco Servers Review (eco-servers-review.eu

Bakgrunn

Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

Kommisjonsforordning (EU) 2019/424 om økodesignkrav for tjenere og datalagringsprodukter er utfyllende regler fra Europakommisjonen til Råds- og Parlamentsforordning/direktiv 2009/125 EF. 

I perioden januar 2023-juni 2024 gjennomføres det en revisjonsstudie av økodesignforordningen for tjenere og datalagringsprodukter. Revisjonsstudien gjennomføres av en konsulent på oppdrag fra EU-kommisjonen. 

Forordningen setter obligatoriske krav til energieffektivitet, materialeffektivitet for servere og datalagringsprodukter og informasjonskrav. Studien vil gjennomgå økodesignkravene i lys av den teknologiske utviklingen.

Studien er en teknisk, økonomisk og miljømessig analyse av produktgruppens utbredelse og bruk i Europa og den skal avdekke potensial for reduksjon i miljøbelastninger. Studien vil følge prosedyre under metodikken for gjennomføring av økodesign kravforberedende studier, MEErP (Methodology for the Ecodesign of Energy-related Products) og den seneste revisjonen av denne. Spesifikke modelleringsløsninger vil bli søkt for modellering av effekter som stammer fra krav til materialeffektivitet.

Merknader

Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 95.

Gjeldende norsk lovgivning på området er LOV 1976-06-11 nr 79: Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) med underliggende forskrift 2011.02.23 nr 0190: Forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften).


Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Produktgruppen er ikke blant NVEs prioriterte produktgrupper.

Forordningen som skal gjennomgås i revisjonsstudien, er innlemmet i EØS-avtalen men ikke gjennomført i Norge per i dag.

Vurdering

Andre opplysninger

Studiens hjemmeside der alle interesserte kan registrere seg for å følge arbeidet med revisjonen av regelverket: Eco Servers Review (eco-servers-review.eu

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125, 2019/424

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Fylker og kommuner

Berører fylker og kommuner i vesentlig grad.

Lenker