Omfordeling av oppgaver på kjemikalieområdet til EU-byråene

Omfordeling av vitenskapelige og tekniske oppgaver om kjemikalier til EU-byråer for å møte målene i EUs kjemikaliestrategi for bærekraft

Re-attribution of scientific and technical work on chemicals to the EU agencies to align with the goals of the EU Chemicals Strategy for Sustainability.

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 06.06.2023

Spesialutvalg: Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Rettsakten er planlagt lagt fram i 2. halvår 2023. Saken kan følges her: Chemicals – making best use of EU agencies to streamline scientific assessments (europa.eu)

Forslaget berører flere departementers ansvarsområder.

Sammendrag av innhold

Evaluering av kjemikalier skjer under mange regelverk og utføres av ulike myndigheter i EU, vitenskapelige komiteer og ekspertgrupper til ulik tid. Initiativet som kalles "Ett stoff, én vurdering" ("One substance, one assessment" -1S1A) under den europeiske kjemikaliestrategien for bærekraft vil sikre at oppstart og prioritering av arbeid med sikkerhetsvurderingene av kjemikalier gjøres på en koordinert, transparent og i den grad det er mulig, synkronisert måte, hvor man også tar hensyn til behovene i hver sektor.

Under 1S1A pågår det nå en prosess med å flytte/omfordele vitenskapelige og tekniske oppgaver på kjemikalieområdet innenfor en rekke regelverk til EU-byråene ECHA, EFSA, EMA, EEA og OSHA. Oppgavene skal passe inn i kjernearbeidet til byrået de flyttes til, synergi og sammenheng med pågående aktiviteter skal maksimeres og omfordelingen av oppgaver skal gi gevinst til Unionen utover et rent ansvarsskifte. Mange av oppgavene foreslås lagt til EUs kjemikaliebyrå Echa.

Omfordelingen av oppgaver vil foregå ved revisjon av de enkelte regelverkene. For de regelverkene som ikke åpnes for revisjon under dette kommisjonsmandatet vil et overordnet regelverk (såkalt "omnibus-regulation") om endring av bestemmelser om fordeling av oppgaver og ansvar komme. Forslaget skal ledsages av et arbeidsdokument som vurderer innvirkningen på ressurser og kapasitetsbehov og en finansiell oversikt for tildeling av nødvendige ressurser for å utføre oppgaver.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Omfordelingen av oppgaver vil foregå ved revisjon av de enkelte regelverkene. Omnibus-reguleringen vil ha betydning for de regelverkene som ikke revideres under dette kommisjonsmandatet.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Noe av hensikten med en slik omfordeling av oppgaver er å harmonisere og effektivisere det vitenskapelige og tekniske arbeidet på kjemikalieområdet.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Forslaget omfatter oppgaver som er knyttet til regelverk som i stor grad allerede er innlemmet i EØS-avtalen gjennom eksisterende regelverk. Foreløpig vurdering er derfor at et lovforslag om omfordeling av oppgaver vil være EØS-relevant. Denne prosessen må ses i sammenheng med andre pågående prosesser under 1S1A som en ny grunnforordning for det europeiske kjemikaliebyrået ECHA og en ny dataplatform.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Fylker og kommuner

Berører fylker og kommuner i vesentlig grad.

Lenker