Ny mat - endring i bruksvilkår for delvis avfettet pulver av chiafrø (Salvia hispanica)

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2214 av 23. oktober 2023 som godkjenner endringer av bruksvilkårene for ny mat-ingrediensen delvis avfettet pulver av chiafrø (Salvia hispanica) i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/2214 of 23 October 2023 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the conditions of use and the specifications of the novel foods partially defatted chia seed (Salvia hispanica) powders

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 14.11.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 18.12.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner endring i bruksvilkårene for delvis avfettet pulver av chiafrø (Salvia hispanica). Delvis avfettet pulver av chiafrø er tidligere godkjent som ny mat-ingrediens i en rekke matvarekategorier. Det er både gitt godkjenning for pulver med høyt proteinnivå og pulver med høyt fibernivå. Forordningen godkjenner tilsetning av pulver med høyt fibernivå til flere nye matvarekategorier (kaker, prosessert frukt og grønnsaker, brød og rundstykker, pastabaserte produkter og proteinprodukter).

EFSA har i en risikovurdering vedtatt 27. februar 2023 konkludert med at den angitte utvidelsen av bruksvilkårene er helsemessig trygg. EFSA bemerket samtidig at spesifikasjonen for Listeria monocytogenes (‘Absence/g’) og Escherichia coli (‘< 10 MPN/g’) i den eksisterende godkjenningen ikke er korrekt. Forordningen endrer derfor også at spesifikasjonene for Listeria monocytogenes endres til ‘Not detected in 25 g’ og for Escherichia coli til ‘Not detected in 10 g’.

Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier, og kriteriene for innvilgning foreligger. Godkjenningen vil dermed bare gjelde for søkeren i fem år. EFSA kan i perioden heller ikke bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere.

Ved rettsakten inkluderes de nye matvarekategoriene og den nevnte endringer i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/2214
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32023R2214

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 27.10.2023
Frist returnering standardskjema: 08.12.2023
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker