Toppnivådomenet .eu - Lister over reserverte og blokkerte domenenavn

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2022/1862 av 4. oktober 2022 om fastsetjing av listene over reserverte og sperra domenenavn under toppnivådomenet .eu i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/517

Commission Implementing Regulation (EU) 2022/1862 of 4 October 2022 establishing the lists of reserved and blocked domain names under the .eu top-level domain in accordance with Regulation (EU) 2019/517 of the European Parliament and of the Council

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 01.10.2023

Spesialutvalg: Kommunikasjoner

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XI. Elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Gjennomføringsforordningen vedtatt av Europakommisjonen 6. oktober 2022 og trådte for medlemsstatene i kraft 13. oktober 2022. 

Kommisjonen publiserte 4. september 2023 en Corrigendum til rettsakten. De to listen i forordningen er oppdatert med korrekte navn og bokstaver for Island. 

Sammendrag av innhold

Europakommisjonen vedtok 4. oktober 2022 en gjennomføringsforordning om opprettelse av lister over reserverte og blokkerte domenenavn under toppnivådomenet .eu. Vedlegg A til forordningen inneholder en liste over navn som kan registreres eller reserveres per land. Navnene på listen kan kun registreres eller reserveres som andre-nivås domenenavn under toppnivådomenet .eu av en medlemsstat eller en EØS EFTA-stat. Vedlegg B inneholder en liste over navn som ikke kan registreres, fordelt per land.

Kommisjonen publiserte 24. september 2023 en Corrigendum til forordnigen. De to listen i forordningen er oppdatert med korrekte navn og bokstaver for Island. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen faller inn under "gruppe 2" (rettsakter som krever forskriftsendring som ikke griper vesentlig inn i norsk handlefrihet). Ettersom det er en forordning får den direkte virkning i medlemsstatene når den trer i kraft. For at forordningen skal få virkning for Norge, vil det være nødvendig med endringer i ekomforskriften. Forordningen vil bli gjennomført i ekomforskriften § 6-7.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for offentlige eller private aktører i Norge.

Sakkyndige instansers merknader

Gjennomføringsbeslutningen følger EFTAs hurtigprosedyre og behandles ikke i spesialutvalget for kommunikasjoner.

Vurdering

Norge spilte sommeren 2022 inn navn til de to listene. Listene gjenspeiler de innspillene som ble gitt.

Rettsakten er uproblematisk for Norge, og øvrig regelverk om toppdomenet .eu er allerede gjennomført i norsk rett i ekomforskriften § 6-7. Det vil være behov for å endre ekomforskriften § 6-7 for å gjennomføre rettsakten.

Konklusjon: Rettsakten ansees som EØS-relevant og akseptabel, og anbefales tatt inn i EØS-avtalen vedlegg XI uten at det medfører behov for norsk tilpasningstekst.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2022/1862
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32022R1862

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 07.10.2022
Frist returnering standardskjema: 18.11.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker