Vet - HPAI nødtiltak EØS-land

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2023/2447 av 24. oktober 2023 om nødtiltak mot utbrudd av høypatogen fugleinfluensa i visse EØS-land

Commission Implementing Decision (EU) 2023/2447 of 24 October 2023 concerning emergency measures in relation to outbreaks of highly pathogenic avian influenza in certain Member States

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 31.10.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten skal gjennomføres i EFTA-landene samtidig med at den trer i kraft i EU.

Sammendrag av innhold

Høypatogen fugleinfluensa (HPAI) er en smittsom virussykdom for fugler. Sykdommen har store konsekvenser for lønnsomheten i fjørfenæringen ved at den forstyrrer handel i EØS og eksport til tredjeland i tillegg til å gi høy dødelighet hos fjørfe. HPAI kan infisere trekkfugl som kan spre sykdommen over lange avstander. Tilstedeværelse av fugleinfluensaviruset i villfuglpopulasjonen utgjør en kontinuerlig risiko for spredning av smitte til fjørfe og andre fugler i fangenskap. Ved utbrudd av HPAI i et anlegg med holdte fugler er det en risiko for smittespredning til andre anlegg med holdte fugler.

Dyrehelseforordning (EU) 2016/429 danner den overordnete strukturen i dyrehelseregelverket med bestemmelser om forebygging og kontroll av sykdommer som smitter mellom dyr og til mennesker. HPAI er en listeført sykdom i henhold til utfyllende forordning (EU) 2018/1629 og har fått kategoriene A, D og E i henhold til utfyllende forordning (EU) 2018/1882. Dette betyr at sykdommen ansees som en alvorlig sykdom som skal utryddes dersom den forekommer i EØS-området.

Forordning (EU 2020/687 gir utfyllende bestemmelser om bekjempelse av kategori A-sykdommer. I tillegg til disse bestemmelsene har beslutning (EU) 2021/641 gitt noen ytterligere utfyllende bestemmelser om bekjempelse av HPAI.

Denne rettsakten erstatter beslutning (EU) 2021/641 som gjaldt fram til 30. september 2023. Alle bestemmelsene i den tidligere beslutningen videreføres. Det gis bestemmelser om opprettelse av vernesone, overvåkningssone og ytterligere restriksjonssone med tilhørende tiltak, i henhold til forordning (EU) 2020/687, ved utbrudd av HPAI. Sonene som opprettes, og varighet av disse, angis i vedlegg til beslutningen. I tillegg spesifiseres kravet om at forsendelser av fjørfe, fugler i fangenskap, rugeegg og spesifikt patogenfrie egg fra ytterligere restriksjonssoner må ledsages av et helsesertifikat ved forflytning ut av sonen, dersom tillatelse av slik forflytning er gitt i henhold til bestemmelsene i forordning (EU) 2020/687.

Bestemmelsene retter seg mot EØS-land med utbrudd av HPAI.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten gjennomføres i dyresykdomsnødtiltaksforskriften og krever endring av denne. Gjennomføringen skjer etter forenklet prosedyre, dvs. uten forutgående høring. Grunnet krav om samtidig gjennomføring i Norge som i EU og hyppige endringer av vedleggene til beslutningen, har vi valgt å gjennomføre beslutningen med endringer etter henvisningsmetoden.

Mattilsynet vil oppdatere sin nettside hvor det er lagt ut lenker til EU-kommisjonens nettsider med løpende oppdatert informasjon om HPAI-utbruddet i Europa. Se "annen dokumentasjon".

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet vurderer at endringene ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Næringen og bransjen har ikke vært involvert i vurderingen av og er ikke informert om denne endringen.

Rettsakten inneholder heller ingen særlige EØS-rettslige problemstillinger.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel. Den ansees ikke som spesielt viktig for Norge da bestemmelsene om opprettelse av soner med tilhørende tiltak følger av forordning (EU) 2020/687 som er gjennomført i dyresykdomsbekjempelsesforskriften. Ved et utbrudd av HPAI i Norge, vil opprettede soner ikke listeføres i denne beslutningen, men fattes som et COL vedtak av ESA.

Mattilsynet vurderer det som positivt at det lister over restriksjonssoner opprettet i forbindelse med utbrudd av HPAI i EØS-land gis i en beslutning. Dette gjør det enkelere å holde oversikt over den epidemiologiske situasjonen.

Videre er dette en endring vi ikke har mulighet til å påvirke på dette stadiet. Rettsakten ble vedtatt i møte den stående komite for dyrehese/dyrevelferd der Mattilsynet deltar.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2023/2447
Celexnr.: 32023D2447

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 31.10.2023
Dato for faktisk gjennomføring: 01.11.2023
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker