Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Foreslår rett til kontaktlege for alvorlig syke

Alvorlig syke pasienter skal få rett på egen kontaktlege. Det foreslår Helse- og omsorgsdepartementet i en høring om endringer i pasient- og brukerrettighetsloven.

- Vi har hørt for mange historier om syke mennesker som har måttet forholde seg til mange ulike leger og fortelle sykehistorien sin igjen og igjen. Det er en belastning som alvorlig syke mennesker og deres pårørende skal spares for. Vi har lovet at vi skal innføre fast kontaktlege for alvorlig syke pasienter i spesialisthelsetjenesten. Nå innfrir vi dette løftet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Kontaktlegen skal gi informasjon til pasienten, være tilgjengelig for ham eller henne og ha en rolle i behandlingsteamet.

Det overordnede målet med ordningen er at pasienter og pårørende skal føle seg trygge. De skal slippe å forholde seg til for mange leger og få mangelfull informasjon. Ordningen vil også bidra til at kvaliteten og helheten i det medisinske tilbudet blir bedre ivaretatt.

Det er alvorlig syke pasienter med behov for behandling som strekker seg over tid som skal få rett til kontaktlege. Dette vil være tilstander og sykdommer som fører til risiko for alvorlig funksjonsnedsettelse eller invaliditet, tap av viktige kroppsfunksjoner eller sanser eller risiko for tidlig død. Det skal også legges vekt på fysiske og psykiske følger av sykdommen, skaden eller lidelsen.

- Ved å innføre kontaktlege gir vi ikke bare pasientene bedre oppfølging og informasjon. Vi utnytter også ressursene i helse- og omsorgstjenesten på en bedre måte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ordningen vil være arbeidsbesparende fordi det blir enklere å finne rett person til å svare på pasientspørsmål. Kontaktlegen kommer ikke nødvendigvis til å få flere forespørsler, men vedkommende vil få forespørsler om pasienter han eller hun kjenner.

Les høringsdokumentene for kontaktlege i spesialisthelsetjenesten

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter

Til toppen