Bønders rettigheter til såfrø

Presidenten av India, Droupadi Murmu, åpnet det globale symposiumet om bønders rettigheter til såfrø som nylig fant sted i New Delhi, India.

Symposiumet samlet deltakere fra alle verdensdeler som delte erfaringer med lokal forvaltning av såfrømangfold og diskuterte veien videre.

Bønders rettigheter er anerkjent i den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser. I bunn og grunn handler bønders rettigheter om å anerkjenne bønder og lokalsamfunns rolle i å forvalte såfrømangfoldet og sikre at de fremdeles kan han en slik forvalterrolle. Såfrømangfoldet er utgangspunktet for å videreutvikle og foredle nye sorter som tåler endra klima, nye sykdommer og skadegjørere og sikrer god ernæring.

Presidenten av India, Droupadi Murmu,
Presidenten av India, Droupadi Murmu, åpnet det globale symposiumet. Foto: Regine Andersen, Fridtjof Nansens Institutt

Ekspertgruppe ledet av Norge

Norge har ledet en ekspertgruppe på bønders rettigheter sammen med India. Gruppa utviklet en samlet oversikt over nasjonale erfaringer med gjennomføring av bønders rettigheter. Basert på denne, utviklet gruppa en rekke muligheter for å oppfordre og promotere realiseringen av bønders rettigheter. Dette inkluderer blant annet å styrke bønders egne såfrøsystem, deltakende planteforedling, opprettelse av lokale såfrøbanker og rettslig anerkjennelse av bønders rett til å ta vare på, bruke, bytte og selge såvare spart fra egen avling. Svanhild-Isabelle Batta Torheim, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet presenterte resultatet av ekspertgruppas arbeid.

Svanhild-Isabelle Batta Torheim, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet
Svanhild-Isabelle Batta Torheim, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet presenterte resultatet av ekspertgruppas arbeid. Foto: Foto: Regine Andersen, Fridtjof Nansens Institutt

Fridtjof Nansens Institutt har gjennom et par tiår vært sentrale i forskning på bønders rettigheter. Under symposiumet redegjorde forskningsleder Regine Andersen for historikken til bønders rettigheter fra de første diskusjonene i FAO på 1980-tallet fram til i dag. Hun lanserte også nye hjemmesider som samler forskning og dokumentasjon på bønders rettigheter.

Fra norsk side deltok også Utviklingsfondet, som har en rekke partnere i det globale sør som jobber med å styrke bønders såfrøsystem. Elin Ranum, leder for programavdelinga i Utviklingsfondet, presenterte norske erfaringer med bønders rettigheter.

Innspillene fra symposiumet vil bidra til diskusjonene om bønders rettigheter på det kommende partsmøtet til plantetraktaten, som finner sted i Roma 20.-24.november i år.