Deltakerforskriften for 2024 er fastsatt

Deltakerforskriften regulerer hvem som har adgang til å delta i de viktigste kystfiskeriene, og i den konvensjonelle havfiskeflåtens fiske. Forskriften fastsettes for ett år av gangen.

- Fiskerinæringen trenger stabilitet og forutsigbarhet, det har vi vært opptatt av når vi har fastsatt deltakervilkårene for neste år. Derfor blir reglene som gjaldt i fjor i all hovedsak videreført i 2024, med noen justeringer for åpen gruppe, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Strengere krav til eierskap i åpen gruppe i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord

Deltakerforskriften for 2024 stiller krav om at én enkeltperson må være majoritetseier i fartøy som deltar i åpen gruppe i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord.

- Prinsippet om «en person, en båt, en kvote» skal sikre en mer rettferdig fordeling av kvotegrunnlaget mellom alle deltagerne i åpen gruppe. Kravet om at én enkeltperson må være majoritetseier i et fartøy skal bidra til dette, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Dette kravet kom for ett år siden, i deltakerforskriften for 2023, men det har vært en overgangsordning i 2023 for de som ikke oppfylte det nye kravet om majoritetseierskap i fartøyet. Som varslet vil denne overgangsordningen nå opphøre. Dette innebærer at fartøy hvor ingen enkeltperson direkte eller indirekte har en eierandel på mer enn 50 prosent, ikke kan delta i åpen gruppe i dette fisket i 2024.

– De fartøyeierne som blir berørt har hatt ett år til å finne ut hvordan de skal innrette seg etter det nye kravet. Spørsmålet om hvorvidt overgangsordningen skal forlenges eller ikke har vært på høring og det var størst oppslutning om å avvikle ordningen. Det bør være like regler for alle. Dersom overgangsordningen får virke for lenge vil det skape en urettferdig konkurransesituasjon for de andre deltakerne i fisket, sier fiskeri- og havministeren.

I 2022 var det 45 av totalt 2167 fartøy i åpen gruppe i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord som ikke har en enkeltperson som majoritetseier. Per august 2023 var det totalt 2044 fartøy i åpen gruppe, og 40 av disse fartøyene har ikke en enkeltperson som majoritetseier.

Øvrige endringer i deltakervilkårene for åpen gruppe er som følger:

  • Innføring av strengere eierskapskrav i åpen gruppe for fangst av kongekrabbe (krav om at en enkeltperson må være majoritetseier), men med en overgangsordning i 2024 for eierkonstellasjoner som drev fiske i åpen gruppe i 2023.
  • Dispensasjonsadgang for unge fartøyeiere under videreutdanning utvides til alle fiskerier med åpen gruppe der det gjelder et leieskipperforbud.
  • Presisering av vilkårene for bruk av leiefartøy i åpen gruppe der vedkommende tidligere har tapt loddtrekking om deltakelse i det aktuelle fisket eller fisket har vært stengt. Presiseringen har praktisk betydning for bruk av leiefartøy i fisket i åpen gruppe etter lodde i Barentshavet.

Fotnoter

Åpen gruppe

I en åpen gruppe i fiskeriene er det ikke nødvendig å ha deltakeradgang/konsesjon for å delta. Fartøyene i en åpen gruppe tildeles kvote i mange viktige kvoteregulerte fiskerier, som blant annet torsk, sei og hyse nord for 62 grader nord, NVG-sild (norsk vårgytende sild), makrell og kongekrabbe. Det er åpen gruppe i torskefisket i nord som er den største åpne gruppen. Åpen gruppe ble tidligere kalt gruppe II.