Den skjulte folkesykdommen

Tusen takk for invitasjonen til å åpne denne konferansen om et så viktig tema som legemiddelavhengighet.

Jeg vil benytte anledningen til å si litt om regjeringens politikk på området - og om hva vi ønsker oss videre.

Befolkningens bruk av vanedannende legemidler har fått større oppmerksomhet i Norge de siste årene. Bakgrunnen er blant annet at en økende andel av overdosedødsfallene i Norge skyldes reseptbelagte legemidler.

Den store opioidepidemien i Nord-Amerika har bidratt til denne økte offentlige oppmerksomheten, og gjort kjent for store deler av befolkningen blant annet gjennom TV-serier som «Dopesick» og «Painkiller».

Vi vet at legemiddelavhengighet er en omfattende helseutfordring både for den enkelte og for samfunnet. Vi trenger å utvikle arbeidet med å forebygge og behandle avhengighet som har oppstått som følge av legemidler – og vi ser frem til Helsedirektoratets tiltaksplan.

Det er godt kjent at sterke smertestillende legemidler er svært avhengighetsskapende. Regjeringen har besluttet at avhengighetsskapende legemidler også skal være tema i den varslede forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet som vi skal legge frem i form av en stortingsmelding til neste år.

Pasienter med legemiddelavhengighet identifiserer seg imidlertid ikke nødvendigvis med pasienter som har utviklet avhengighet til rusmidler. Det er viktig at vi vurderer nærmere hvordan vi skal snakke om dette temaet, og lage gode tilbud i helsetjenesten også til denne pasientgruppen.

Regjeringen vil gjennomføre en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Reformen må sees i sammenheng med opptrappingsplanen for psykisk helse. Mange av tiltakene i opptrappingsplanen omfatter også personer som har rusmiddelproblemer.

Gjennom forebyggings- og behandlingsreformen vil vi ha en bred gjennomgang av rus- og avhengighetsfeltet, slik også fagfolk og samfunnet ellers har etterspurt.

Vår reform skal være helhetlig. Den skal ta for seg forebyggingsarbeidet, behandlingstilbudet både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten og se på hvordan vi skal samarbeide bedre med og ivareta pårørende – også barn som pårørende til mennesker med rusmiddelproblematikk.

I arbeidet med stortingsmeldingen skal vi se på den samlede innsatsen på feltet. En viktig del av dette er å vurdere hvordan vi kan forebygge og behandle avhengighet som har oppstått som følge av legemiddelbruk.

Pasienter med rus- og avhengighetsproblematikk har ulike behov og forutsetninger. Omfang og konsekvenser av bruk varierer. Behandlingstilbudet må derfor ivareta den enkelte pasientens behov.

Det er likevel en utfordring at behandlingstilbudet for avvenning og nedtrapping først og fremst er innrettet for personer med rusmiddeldiagnoser – og ikke for personer som har utviklet avhengighet etter å ha fått vanedannende legemidler på resept fra lege.

Mange mener at det er for lite kunnskap om hva som er god behandling av personer med avhengighetslidelser. Jeg er langt på vei enig i det, og mener det er nødvendig å styrke opplæring og kompetanseheving på en systematisk måte som hever standarden i alle tjenestetilbud – både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene.

Samtidig må tjenestetilbudene utvikles slik at pasientene får tilbud om den helsehjelpen det er behov for – til rett tid og på rett sted.

Helsedirektoratet har i oppdrag å gjennomføre en gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget for arbeidet med å redusere overdoser i Norge – og mye av denne kunnskapen skal presenteres på konferansen her i dag.

I Norge har det de siste årene vært en økning i andelen overdosedødsfall som skyldes reseptbelagte opioider.

Vi vet ikke om stoffene som forårsaket dødsfallene var kjøpt illegalt, eller om de var smertestillende legemidler forskrevet av lege til de pasientene som har tatt dem, eller en kombinasjon.

Helsedirektoratet følger opp den nasjonale overdosestrategien og følger med på sammenhengen mellom forskrivning av opioidholdige legemidler og endringene i overdosebildet. Regjeringen vil følge opp og vurdere innretningen av arbeidet mot overdoser gjennom forebyggings- og behandlingsreformen.

Det er viktig med forskning og ny kunnskap for at tiltakene mot overdoser skal være så effektive som mulig overfor ulike grupper.

Tittelen på denne konferansen – den skjulte folkesykdommen – er treffende for tematikken.

Det er dobbelt så mange kvinner som menn som bruker opioider mot langvarige smerter. Forskning har også vist at langvarig bruk av opioider er assosiert med lav sosial status. Gjennom folkehelsemeldingen har vi lagt frem en rekke tiltak for utjevning av sosiale helseforskjeller, som vi også tror vil være et viktig bidrag for å redusere legemiddelavhengighet.

Fastlegene har en viktig rolle i å rekvirere og følge opp bruk av vanedannende legemidler. Mange allmennleger fikk i 2019 og 2020 en faglig oppdatering gjennom en KUPP-kampanje i regi av Relis, der tilgjengelig kunnskap om legemiddelbehandling formidles direkte til legen i et én til én-møte. Vi ser at dette tiltaket har hatt effekt. En studie viser at i Midt-Norge var det 40 prosent færre nye brukere av opioider etter ett år.

Forskning viser at forekomsten av psykiske lidelser hos dem som bruker opioider er høyere enn i befolkningen generelt. Gjennom opptrappingsplanen for psykisk helse har vi lagt frem en rekke tiltak både for å forebygge utvikling av psykisk uhelse og styrke behandlingskjeden.

Det er viktig å synliggjøre legemiddelavhengighet både som en utfordring for folkehelsen, men også som en utfordring for den enkelte. Vi må legge opp til mer åpenhet, forebygge bedre, og tilrettelegge for god oppfølging i vår felles helsetjeneste.

Lykke til med konferansen som løfter denne viktige helseutfordringen!