Det internasjonale samarbeidet om matsikkerhet er viktigere enn noensinne

Eksperter slår alarm om mer ekstremvær de kommende årene på grunn av klimaendringene. Kombinasjonen av globale kriser har fått stor betydning for matsikkerhet, og nå samles FNs medlemsland for å finne løsninger.

– FAO er kunnskapsorganisasjonen som vi alle er avhengig av i møte med de pågående og kommende utfordringene den globale matproduksjonen står ovenfor. Vi trenger FAO mer enn noensinne. Fremtiden for de globale matsystemene avgjøres nå, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Landbruks- og matminister Sandra Borch holder hovedinnlegget på vegne av Norge under FAOs Generalkonferanse.
Landbruks- og matminister Sandra Borch holder hovedinnlegget på vegne av Norge under FAOs Generalkonferanse. Foto: Landbruks- og matdepartementet

FAO (FNs organisasjon for mat og landbruk) holder sin 43. Generalkonferanse i Roma. Tema for årets generalkonferanse er vann. Det anslås at klimaendringene vil føre til mer ekstremvær fremover. Flere land møter utfordringer rundt både for lite og/eller for mye vann. Italia har nettopp hatt flom, mens land som Spania står i en ekstrem tørke. I Norge har det også vært satt i gang beredskap for en potensiell tørkesommer.

– Landbruket er den næringa som først føler klimaendringene på kroppen, og det er jo nettopp de som skal sørge for å fø verdens befolkning. Vi må stå sammen for å møte og løse utfordringene vi står ovenfor, og dette er en viktig arena for å få løftet det opp på den internasjonale politiske agendaen, sier Borch.

Løfter frem den norske modellen

Borch holdt hovedinnlegget på vegne av Norge under Generalkonferansen, og møtte flere kollegaer for å diskutere fremtiden for den globale matproduksjonen og matsikkerheten. Landbruks- og matministeren la blant annet vekt på at alle land må produsere det de kan på de ressursene de har, og at familielandbruk er nøkkelen for bærekraftige løsninger i landbruket. Hun oppfordret FAO til å øke støtten til bærekraftige løsninger for familielandbruk, og løftet frem den norske modellen med jordbruksforhandlinger.

– I Norge sitter myndighetene sammen med næringa og forhandler seg frem til gode løsninger, og nå er en tredjedel av jordbruksavtalen rettet mot klima- og miljøtiltak. Det er viktig for å få en bærekraftig matproduksjon som er rustet for klimaendringer og som gir mindre klima- og miljøpåvirkning, sier landbruks- og matministeren.

Landbruks- og matministeren møter FAOs generaldirektør Qu Dongyu.
Landbruks- og matministeren møter FAOs generaldirektør Qu Dongyu. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Borch møtte den nylig gjenvalgte generaldirektøren i FAO, Qu Dongyu, og en av FAOs nestledere, Beth Bechdol. I år er det første gang en kvinnelig landbruksminister leder Generalkonferansen, Canadas landbruks- og matminister Marie-Claude Bibeau. Borch møtte henne, samt flere kvinnelige ledere i landbruks- og matsektoren, for å snakke om kvinnelig lederskap. Maria Helena Semedo er ansvarlig for FAOs naturressursavdeling, og tema for samtalen var FAOs rolle i arbeid med klima og biologisk mangfold. Hun møtte også andre landbruksministre fra flere deler av verden, blant annet fra Nederland og Sør-Afrika.