Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Elvestuen åpner Lofotodden nasjonalpark

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen reiser til Lofoten for å åpne Lofotodden nasjonalpark. Dette er nasjonalpark nummer 40 på det norske fastlandet.

Lofotodden
- Lofotodden nasjonalpark er vern av noe av det flotteste kystlandskapet vi har, sier klima og miljøminister Ola Elvestuen. Den nye nasjonalparken åpner 9. juni 2019. Foto: Martin Lerberg Fossum

– Lofotodden nasjonalpark er vern av noe av det flotteste kystlandskapet vi har. Nå sikrer vi dette området for framtidige generasjoner. Den nye nasjonalparken har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder. Vi tar vare på det særpregete og unike landskapet med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Det blir offisiell åpning med taler av Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro og ordfører i Moskenes Lillian Rasmussen på Å, ytterst i Lofoten. Etterpå blir det organiserte turer fra Fredvang skole til Fredvanghytta (6 km tur-retur, 200 moh.) og til Ryten (10 km tur-retur, 543 moh.) for de som ønsker det. Det blir servering av fiskeburgere på Å og enkel servering på Fredvanghytta.

Offisiell åpning av den nye nasjonalparken finner sted 9. juni 2019.

Antrekk: Turklær.

Pressekontakt for statsrådens reise:
Martin Lerberg Fossum - mlf@kld.dep.no 

For mer detaljert informasjon om programmet, se fylkesmannens hjemmesider

Lofotodden nasjonalpark ligger ytterst i Lofoten i kommunene Moskenes og Flakstad. Størstedelen av parken er landareal (86 km2), mens 13 km2 er sjøareal.

Natur- og kulturlandskapet i nasjonalparken byr på store opplevelser, og deler av nasjonalparken er derfor populære turistmål og brukes svært mye til friluftsliv.

Nasjonalparken har landskap og natur- og kulturmiljøer med opplevelseskvaliteter av meget stor verdi. Deler av området som vernes, er populære turistmål og brukes svært mye til friluftsliv.

Nasjonalparken er preget av fjell, ur og treløse heier under skoggrensen.  Lofotodden nasjonalpark har en rik fjellflora til tross for næringsfattig berggrunn. Lofoten var ett av områdene som ble tidligst isfritt etter istiden, derfor finner vi noen av de eldste forekomstene av enkelte fjellplanter akkurat her.

Til toppen