Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge bidrar med 75 millioner kroner til FNs fredsbyggingsfond

Norge bidrar med 75 millioner kroner til FNs fredsbyggingsfond. En viktig del av støtten vil gå til den sårbare Sahel-regionen.

- Fredsbyggingsfondet bidrar til å forebygge og løse konflikter i sårbare stater i våre nærområder, som i Sahel. Derfor gir vi nå ytterligere bidrag til fondet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Fredsbyggingsfondet har vist seg som et av FNs mest effektive virkemidler for å stabilisere land på vei ut av konflikt og hindre tilbakefall. Fredsbyggingsfondet har i tråd med norske prioriteringer økt innsatsen betydelig i Sahel i 2018.  

- Landene i Sahel og i området rundt Tsjadsjøen er hardt rammet av konflikt, fattigdom og klimaendringer. På grunn av nærheten til Europa påvirker utviklingen i Sahel også Europas sikkerhet og velferd i stadig større grad, sier utenriksministeren.

På grunn av de svake statsstrukturene og de porøse grensene, har voldelige islamistiske terrorgrupper lykkes med å etablere seg i Sahel. Konfliktene truer stabiliteten i flere av landene og har påført sivilbefolkningen enorme humanitære lidelser. Menneskesmugling og irregulær migrasjon til Europa gjennom Sahel medfører ekstreme menneskelige kostnader.

Regjeringen lanserte 10. september en strategi for Norges innsats i Sahel-regionen for perioden 2018-20, og den økte støtten til fredsbyggingsfondet er en del av oppfølgingen av strategien.

Fredsbyggingsfondet ble opprettet for å styrke FN-systemets evne til langsiktig og strategisk fredsbygging. Norge har bidratt siden oppstarten i 2006.

 

Til toppen