FNs menneskerettighetsråd i Genève fornyer mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

En resolusjon forhandlet frem under norsk ledelse ble i dag vedtatt uten avstemning i FNs menneskerettighetsråd. – Spesialrapportøren har en sentral funksjon i det internasjonale vernet av menneskerettighetsforsvarere. Jeg er derfor svært glad for at Menneskerettighetsrådet har vedtatt å forlenge mandatet til spesialrapportøren med tre nye år, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Spesialrapportøren har mandat til å ta opp saker der menneskerettighetsforsvarere utsettes for trusler, trakassering og represalier med myndighetene i land hvor dette skjer. Videre bidrar spesialrapportørens periodiske rapporter til å øke kunnskapen om trender, menneskerettighetsforsvareres utfordringer og resultatene av deres arbeid, fortsetter Huitfeldt.

Norge leder arbeidet i FN for å beskytte og fremme menneskerettighetsforsvarere. Dette arbeidet startet med forhandlingene om FNs erklæring om menneskerettighetsforsvarere, som ble vedtatt i 1998 etter 14 års forhandlinger.

Etter forslag fra Norge ble det opprettet et mandat for en spesialrepresentant for menneskerettighetsforsvarere i år 2000. Første mandatholder var Hina Jilani fra Pakistan. Mandatet ble endret til en spesialrapportør i 2008. Nåværende mandatholder er Mary Lawlor fra Irland. Dette er sjette gang at Menneskerettighetsrådet forlenger mandatet på denne måten.

– Det er viktig at FNs menneskerettighetsråd igjen har vedtatt å fornye mandatet uten avstemning. Dette gir global legitimitet til mandatet og internasjonal anerkjennelse av menneskerettighetsforsvarere som viktige og verdifulle endringsaktører. Det betyr mye at denne enigheten bekreftes i år, 25 år etter at alle FNs medlemsland vedtok FNs erklæring om menneskerettighetsforsvarere, sier Huitfeldt.

Menneskerettighetsforsvarere utsettes ofte for trusler og trakassering på grunn av arbeidet de gjør. Kvinnelige menneskerettighetsforsvarere er særlig utsatt også for seksualisert og kjønnsbasert vold. I 2021 registrerte FN til sammen 320 drepte menneskerettighetsaktivister, journalister og fagforeningsmedlemmer.

– I en tid hvor demokratiske verdier, rettsstatsprinsipper og menneskerettighetene er under kraftig press, blir menneskerettighetsforsvarere som advokater, journalister, fagforeningsmedlemmer, kunstnere, studenter, akademikere, sivilt samfunn og andre, viktigere enn noen sinne. De bidrar til å styrke staters etterlevelse av sine internasjonale forpliktelser og forsvare rettighetene til utsatte grupper. Norge vil derfor fortsette arbeidet internasjonalt for å styrke beskyttelsen og anerkjennelsen av menneskerettighetsforsvarere, sier Huitfeldt.

Fakta om FNs menneskerettighetsråd

FNs menneskerettighetsråd fornyet i dag mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere. Norge er hovedforslagsstiller for resolusjonen som fornyet mandatet.

Menneskerettighetsrådet ligger i Genève og er FNs øverste organ i menneskerettighetsspørsmål, og er direkte underlagt FNs generalforsamling.

Det er 47 medlemsland i Menneskerettighetsrådet fra alle geografiske regioner.

FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere er en del av Menneskerettighetsrådets spesialprosedyrer.

Årets resolusjon ble vedtatt ved enstemmighet, det vil si uten avstemning, som viser at alle landene i Menneskerettighetsrådet stiller seg bak resolusjonen og mandatet.

I tillegg har mer enn 70 land fra alle verdensdeler meldt seg som medforslagsstillere. Også land som ikke er medlem av  Menneskerettighetsrådet kan tegne seg som medforslagsstiller.